NOS NieuwsAangepast

Rotterdam loopt uit voor Tourstart

De 97ste editie van de Tour de France is zaterdagmiddag onder grote belangstelling in Rotterdam van start gegaan. Tienduizenden wielerfans stonden langs het parcours in Rotterdam, waar rond kwart over vier de proloog van de ronde van Frankrijk begon met een individuele tijdrit.

Bij de Erasmusbrug en aan de finish op het Zuiderparkplein was aan het begin van de middag al behoorlijk druk. Voor de officiële start reed de reclamekaravaan over het parcours. Daarna mochten de renners even inrijden op het 8,9 kilometer lange parcours.

Om 16.45 uur begonnen de 197 renners aan de tijdrit, rond kwart voor acht was de laatste renner binnen. De rit begon en eindigde op het Zuidplein en voerde onder meer over de Erasmusbrug. De Zwitser Fabian Cancellara won de tijdrit en bemachtigde net als vorig jaar de eerste gele trui van de Tour.

Er waren tussen de 400.000 en 450.000 toeschouwers afgekomen op de start van het grootste wielerevenement ter wereld, dat in 170 landen live op televisie te volgen zal zijn.

Regen

Grote domper op de dag was het tegenvallende weer. De dag begon nog aardig, maar in de middag begon het te regenen. Veel bezoekers waren daarop voorbereid met regenjassen, paraplu's of zelfs kapotgescheurde vuilniszakken. Anderen zochten hun toevlucht tot bomen of afdakjes.

De Tourorganisatie had juist eerder deze week maatregelen getroffen in verband met de voorspelde hitte, maar die waren dus overbodig.

Rotterdam zwaait zondag de Tourkaravaan uit, als de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk vertrekt vanaf de Erasmusbrug. De rit eindigt in Brussel.

Trots

Oud-burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten was vol lof over de organisatie van de start van de Ronde van Frankrijk in 'zijn' stad. Opstelten speelde destijds als burgemeester een grote rol in de komst van de Tour naar Rotterdam.

"Als je hier zo als toeschouwer staat, kun je alleen maar trots zijn. De organisatie staat als een huis. Ook een pluim voor mijn opvolger Ahmed Aboutaleb", zei de huidige VVD-voorzitter zaterdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl