NOS NieuwsAangepast

Laatste vlucht spaceshuttle uitgesteld

NASA heeft de twee laatste vluchten van de spaceshuttle uitgesteld. De laatste shuttle zal pas in februari volgend jaar vliegen.

Aanvankelijk stond de missie van Discovery voor september gepland en die van Endeavour voor november. Maar de voorbereidingen voor die vluchten, waarmee de laatste reserveonderdelen naar het ruimtestation ISS worden gebracht, hebben vertraging opgelopen. Het Amerikaanse congres stelt waarschijnlijk 600 miljoen dollar extra beschikbaar om de druk op NASA wat te verlichten.

De lancering van Discovery staat nu voor 1 november gepland en de 134ste én allerlaatste shuttle-missie van Endeavour moet plaats gaan vinden op 26 februari 2011.

Verzet

Het shuttleprogramma wordt na dertig jaar vooral vanwege de hoge kosten beëindigd. President Obama wil dat Russische Sojoez-capsules het vervoer van en naar het ISS voorlopig voor hun rekening nemen. Amerikaanse bedrijven moeten tegelijkertijd de kans krijgen om nieuwe raketten en capsules te ontwikkelen.

Obama wil ook de stekker trekken uit het Constellation-programma, dat de Amerikanen terug naar de maan en mogelijk naar Mars zou moeten brengen. Maar in het Amerikaanse Congres groeit het verzet tegen de plannen. Ruim zestig leden van het Huis van Afgevaardigden willen dat NASA in ieder geval een raket voor zware vrachten ontwikkelt die ook de Orion-capsule van het Constellation-project kan vervoeren.

John Glenn

Intussen willen andere invloedrijke namen in de Amerikaanse ruimtevaart een heel andere kant op. Voormalig astronaut en senator John Glenn pleit voor voortzetting van het spaceshuttle-programma. Volgens hem is het juist weggegooid geld om ermee te stoppen. "We hebben 100 miljard dollar aan het ISS uitgegeven en nu is het eindelijk volledig bruikbaar en dan blokkeren we de toegang tot die investering", aldus Glenn.

Het Huis van Afgevaardigden zal pas na de verkiezingen voor het congres dit najaar een besluit nemen over de nieuwe begroting van NASA. Door de onenigheid in het congres is de kans groot dat er nog wat verandert aan Obama's plannen.

Maar het is ook waarschijnlijk dat er nieuwe bezuinigingen op stapel staan. Het Witte Huis heeft alle federale organisaties, inclusief NASA, al gevraagd te kijken waar ze vijf procent van hun budget op zouden kunnen bezuinigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl