NOS NieuwsAangepast

Vaker beroep op hypotheekgarantie

Het aantal huishoudens dat zijn woning financiërt met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dit jaar fors toegenomen.

In de afgelopen zes maanden sloten 60.000 woningbezitters een NHG-hypotheek af voor de aankoop of verbouwing van een huis. In dezelfde periode van vorig jaar waren dat er 37.000.

Een deel van de toename komt doordat de regels zijn verruimd. Tot een jaar geleden kwamen alleen huizen goedkoper dan 265.000 euro in aanmerking voor een hypotheek met NHG. Het kabinet verhoogde per 1 juli vorig jaar de bovengrens naar 350.000 euro. Deze maatregel is tijdelijk en geldt tot 1 januari volgend jaar.

Restschuld

Bij financiëring met de hypotheekgarantie, vergoedt de NHG de restschuld aan de banken als bewoners hun huis gedwongen moeten verkopen. Banken bieden vanwege het geringere risico een korting op de rente. Ook om deze reden kiezen woningbezitters vaker een financiëring met NHG.

Het afgelopen halfjaar werd 600 keer een beroep gedaan op het Waarborgfonds Eigen Woningen, van waaruit banken de restschuld betaald krijgen. Dat is bijna twee keer zoveel als in dezelfde periode van vorig jaar.

Echtscheiding

In vergelijking met andere landen is dat niet veel, zegt NHG-directeur Karel Schiffer. "Tegen de achtergrond van de kredietcrisis valt deze stijging erg mee."

Op dit moment is bijna de helft van het aantal gedwongen verkopen het gevolg van echtscheiding. In ongeveer tien procent van de gevallen is werkloosheid de oorzaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl