NOS NieuwsAangepast

Uitspraak tegen zwemleraar Benno L.

Door verslaggever Marc van Dam

De rechtbank in Den Bosch doet vandaag uitspraak in de zaak tegen zwemschoolhouder Benno L.

Het Openbaar Ministerie wil dat hij tien jaar cel en tbs met dwangverpleging krijgt voor het seksueel misbruiken van in totaal 57 jonge meisjes. Het gaat dan onder meer om pogingen tot verkrachting en het maken van seksueel getinte filmpjes en foto's.

Volgens het OM was de zwemschool de 'perfecte dekmantel' voor Benno L. Het OM zegt dat L. zich niet richtte op het geven van zwemlessen, maar op het seksueel misbruiken van de veelal jonge kinderen, vaak met een handicap, die aan hem toevertrouwd waren.

Volgens de advocaat van Benno L., Pieter van der Kruijs, is die versie zwaar overdreven. Van der Kruijs zegt dat Benno L. niet het 'zwembadmonster' is zoals hij wordt afgeschilderd.

Tbs

Belangrijke vraag vandaag is of Benno L. tbs krijgt opgelegd en gedwongen behandeld moet worden. Volgens twee deskundigen, een psycholoog en een psychiater, heeft de zwemleraar die hulp niet nodig omdat de kans op herhaling niet erg groot is. Een zogeheten poliklinische behandeling zou volgens de twee afdoende zijn.

De reclassering vindt wel dat L. opgenomen moet worden. Volgens hen is de kans op herhaling wel degelijk groot en kan de reclassering zelf alleen 'schijnveiligheid' bieden.

Verzet

Benno L. heeft zelf al laten weten dat hij zich zal verzetten tegen een tbs-maatregel, mocht hij die opgelegd krijgen. Hij is wel bereid straf te accepteren voor zijn daden en hij is bereid behandeling te ondergaan.

Tijdens het proces heeft hij in veel zaken bekend, maar van pogingen tot verkrachting en aanranding van meisjes wil de Bossche zwemleraar niets weten. Hij heeft aangekondigd 'tot de hoogste instantie' door te vechten als hij daarvoor veroordeeld wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl