NOS NieuwsAangepast

Nederlanders gewend aan de euro

Tachtig procent van de Nederlandse huishoudens is inmiddels aan de euro gewend. Vier jaar geleden was dat nog maar de helft. Dat meldt onderzoeksbureau GfK ruim acht jaar na de invoering van de Europese munt, op 1 januari 2002.

Vooral jongeren zijn vertrouwd met het nieuwe betaalmiddel. De rest van de ondervraagden denkt nog meer dan een jaar nodig te hebben om te wennen. Driekwart van de huishoudens verwart de euro niet meer met de gulden en deze groep wordt langzaam groter.

Omrekenen

Toch zijn er zijn nog steeds veel Nederlanders die wel eens naar guldens terugrekenen. Hoewel deze groep jaarlijks kleiner wordt, maakt zeventig procent van de Nederlanders nog dergelijke rekensommetjes. Dat zijn vooral minder welvarende huishoudens en inwoners van Limburg, Groningen, Drenthe en Zuid-Holland, zo blijkt uit het onderzoek.

De prijs van grote aankopen rekent bijna iedereen nog terug naar guldens, maar in de supermarkt wordt minder teruggerekend. Slechts één op de zeven gezinnen wil weten wat dat bakje aardbeien, die hamlap of een pot pindakaas in guldens kost.

Heimwee

Nederlanders hebben inmiddels minder heimwee naar de gulden. Toch zou veertig procent van de Nederlandse huishoudens geen bezwaren hebben tegen een herinvoering van de Nederlandse munt.

Die mening wordt vooral door gepensioneerden en gezinnen met kinderen gedeeld. Sommige mensen denken namelijk dat ze te veel geld uitgeven omdat producten door de europrijs nog altijd goedkoper lijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl