Hitte krijgt steeds meer gevolgen

Het aanhoudende warme zomerweer krijgt steeds meer gevolgen, in positieve en negatieve zin. Zo doen zwembaden, terrashouders en ijsverkopers goede zaken, terwijl ouderenbonden en dierenbeschermers zich juist zorgen maken.

De zwembaden rekenen dit weekeinde op meer bezoekers dan normaal. Het Flevoparkbad in Amsterdam verwacht ruim vierduizend bezoekers, twee keer zoveel als tijdens een normaal zomerweekend. "We hebben extra medewerkers ingehuurd voor de schoonmaak en om toezicht te houden", aldus een woordvoerder.

Openluchtbad de Papiermolen in Groningen had vorig weekeinde al meer bezoekers dan normaal. "Dat verwachten we ook nu weer en dus hebben we extra medewerkers ingeschakeld."

Dieren

De dieren in de dierentuinen krijgen extra aandacht van de verzorgers met deze warme dagen. In Dierenpark Amersfoort staat de tuinslang klaar voor de struisvogels en de beren krijgen ijsjes van bevroren vis.

Soortgelijke verfrissingen zijn ook wegglegd voor de bewoners van Arnhems Burgers Zoo. "Voor de beren vriezen we een emmer vol water en fruit in. De ijsjes voor de apen zijn wat kleiner", aldus een woordvoerder. In Amsterdam worden de olifanten besproeid en in Amersfoort kunnen de olifanten zichzelf redden met een waterballet: daar is een nieuw verblijf met zwembad.

De Dierenbescherming is deze dagen ook extra alert op dieren die last hebben van de warmte. De inspecteurs letten vooral op honden die in een auto worden achtergelaten, op paarden en pony's die zonder schaduw en water in de wei staan en op hokken van knaagdieren die in de brandende zon staan. De afgelopen dagen zijn zeker vijf honden bezweken, nadat hun baasje ze had achtergelaten in een oververhitte auto.

De Dierenbescherming roept huisdierenbezitters op hun dieren extra water te geven en uit de zon te houden.

Ouderen

Wie ook veel last hebben van de warmte zijn ouderen. Ouderenbond ANBO heeft op zijn website tips gezet over hoe ouderen zich kunnen beschermen tegen de warmte. "Steeds meer ouderen zijn online, dus het is logisch dat we internet gebruiken om adviezen te geven", zei een woordvoerder.

Op de site is onder meer te lezen dat er veel moet worden gedronken en dat ouderen de zon zo veel mogelijk moeten vermijden. In een warme periode overlijden er altijd meer ouderen dan normaal.

Smog

Mensen met ademhalingsmoeilijkheden gaan het ook niet makkelijk krijgen de komende dagen. Het RIVM waarschuwt voor matige smog op vrijdag en zaterdag. Op beide dagen is er aan het eind van de middag of in het begin van de avond een verhoogde ozonconcentratie.

Vrijdag zijn de hoogste concentraties waarschijnlijk rond het IJsselmeer, zaterdag in het zuidoosten van het land. Kinderen en mensen met problemen aan de luchtwegen kunnen dan het beste binnen blijven.

Het RIVM raadt verder aan om zware lichamelijke inspanning te vermijden. Als het zaterdag regent en de wind draait naar het westen is de ozon waarschijnlijk verdwenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl