Steeds meer gemeenten subsidiëren daktuinen

Door redacteur Jeroen Schutijser

Een tuin op het dak, steeds meer gemeentes geven subsidie voor dit fenomeen. Bijvoorbeeld in Groningen, maar ook Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Een daktuin verbetert de leefomgeving, is de gedachte.

De daktuinen vangen water op, verminderen dus de wateroverlast en verbeteren de luchtkwaliteit. "Ze trekken planten, beestjes en vogels aan. En ze werken energiebesparend", meent de Natuur- en Milieufederatie Groningen (NMG). "In de winter houden ze warmte vast, in de zomer geven ze verkoeling". Dat laatste is prettig, zeker tijdens een hittegolf.

Ook voor ondernemers

Omdat Groningen graag wordt gezien als duurzaamste stad van het land, wil de gemeente Groningen voortrekker zijn in het aantonen van de ecologische betekenis van daktuinen. Groningen probeert daarom, samen met NMG, inwoners te stimuleren om bij te dragen aan een groene en milieuvriendelijke stad.

De stad hoopt dat vooral mensen in de binnenstad kiezen voor groene daken. Maar de subsidieregeling is ook opengesteld voor ondernemers. In de pot zit 200.000 euro. Zo hebben de Gasunie en de Rijksuniversiteit Groningen al een daktuin.

Groningen hield vanochtend, speciaal voor woningbouwcorporaties, vastgoedontwikkelaars en architecten, een sightseeing-tour langs zeven voorbeelden van daktuinen in de stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl