NOS NieuwsAangepast

Veel asbest illegaal verwijderd

Door redacteur Leen Kraniotis

Er wordt op grote schaal gesjoemeld met de verwijdering van asbest bij verbouwingen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Asbestketen ontrafeld' van de provincie Noord-Holland. Van het asbest dat in die provincie op gemeentelijke stortplaatsen of afvalbrengstations terechtkomt heeft 50 tot 80% een verdachte herkomst en is het mogelijk niet volgens de wet verwijderd, vervoerd of gestort.

De autoriteiten in Noord-Holland gaan naar aanleiding van het onderzoek 150 overtreders strafrechtelijk vervolgen. Dan gaat het om bedrijven die meerdere malen betrapt zijn en meer dan 500 kilo asbest illegaal hebben verwijderd.

Aannemers

Als aannemers bij een verbouwing asbest aantreffen moeten ze eigenlijk een gecertificeerde asbestsaneerder inschakelen. Die kan het asbest volgens de regels verwijderen: door een luchtdichte tent over de plek met asbest te plaatsen en daarbinnen mensen in een veiligheidspak het weg laten halen.

Maar omdat dat arbeidsintensief en duur is laten particulieren het vaak gewoon door de aannemer zelf verwijderen, zonder veiligheidsmaatregelen. Daarbij is er een maas in de wet, want particulieren mogen, in tegenstelling tot bedrijven, kleine hoeveelheden asbest bij de gemeentelijke stortplaats afleveren. Dus de aannemer verwijdert het asbest illegaal en de particulier brengt het dan, netjes in plastic verpakt, weg. Ook komt het voor dat asbest verborgen tussen ander bouwpuin bij de stortplaats terecht komt.

Gezondheidsrisico's

Asbest komt voor in woningen die gebouwd zijn voor 1994. Sinds dat jaar is het in de bouw verboden. Zolang asbest 'vastzit' is het veilig.

Bij verwijdering kunnen asbestvezels vrijkomen. Die vezels kunnen op termijn kanker veroorzaken. Platen van asbesthoudend cement bevinden zich vooral in gevels, in en rondom schoorstenen en in of bij de cv-installatie. Ook komt het voor in golfplaten daken van schuurtjes.

Maatregelen

'Particulieren moeten zich bewust worden van de risico's van illegale asbestverwijdering. Bedrijven omzeilen vaak bewust de regels en verdienen daaraan. Dus er moet meer toezicht op komen.' zegt Bart Heller, gedeputeerde van Milieu van de provincie Noord-Holland. 'Gedacht kan worden aan een verplichte asbestinventarisatie bij de verkoop van een woning van voor 1994.

Dan weet de koper of er asbest zit in zijn huis en krijgt de overheid een beter zicht op waar zich asbest bevindt.'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl