NOS NieuwsAangepast

Advocaat: vormfouten van OM in Klimopzaak

De advocaat van de hoofdverdachte in de Klimopzaak zegt dat het Openbaar Ministerie vormfouten heeft gemaakt. Volgens de advocaat van Jan van V. gebruikte het OM geheime gesprekken met advocaten om te bewijzen dat zijn cliënt schuldig is aan vastgoedfraude.

De rechtbank in Haarlem begon vanochtend met de behandeling van de Klimopzaak die draait om vastgoedfraude bij het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds. Het OM vermoedt dat de fondsen voor zo'n 200 miljoen euro zijn opgelicht.

Hoofdverdachte, oud-directeur Jan van V. van het Bouwfonds, werd als eerste gehoord. Hij zou miljoenen hebben verdiend door facturen te vervalsen en te sjoemelen bij de verkoop van panden.

Schikking

Van V. heeft in deze zaak een schikking getroffen van ruim 70 miljoen euro, maar die overeenkomst staat los van de strafzaak tegen Van V. persoonlijk. Die gaat gewoon door.

Een paar dagen geleden trof justitie al een schikking van 40 miljoen euro met de Haagse vastgoedhandelaar Harry Hilders en zijn bedrijf Ceylonstaete.

Omvang

De zitting van vandaag is een regiezitting, wat inhoudt dat de stand van het onderzoek en de aanvullende onderzoekswensen van het OM behandeld worden, zoals het horen van getuigen en deskundigen.

Behalve Van V. worden er nog veertien verdachten gehoord. Aanvankelijk had justitie 125 verdachten op de korrel, maar door de omvang van de zaak is een aantal schikkingen getroffen.

In de herfst begint de inhoudelijke behandeling. De rechtbank heeft deze en komende week in totaal vijf dagen uitgetrokken voor de start van de strafzaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl