Slachtoffers vliegramp Tripoli herdacht

De koningin komt aan bij de herdenking»
De koningin komt aan bij de herdenking NOS

In Den Haag zijn de slachtoffers van de vliegramp van 12 mei in Tripoli herdacht. Tijdens de herdenking werden de namen voorgelezen van de zeventig Nederlanders die omkwamen. Daarna werd één minuut stilte gehouden. Voor ieder Nederlands slachtoffer werd een kaarsje ontstoken.

De bijeenkomst in de Anton Philipszaal begon met een toespraak van premier Balkenende. Hij betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden en zei dat Nederland alles heeft gedaan hen te steunen.

Verdriet

Balkenende haalde een citaat aan van Toon Hermans: er is een soort verdriet dat mensen niet kunnen helen. De premier bedankte ook de hulpverleners en de autoriteiten in Libië voor de hulp na de vliegramp. Er werd ook gesproken door een aantal nabestaanden.

De plechtigheid was alleen voor genodigden. Het programma was in nauw overleg met de nabestaanden tot stand gekomen.

De herdenkingsplechtigheden werden bijgewoond door koningin Beatrix. Daarnaast waren ook minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken en minister Verhagen van Buitenlandse Zaken bij de plechtigheden aanwezig.

Ongeluk

De herdenkingsbijeenkomst begon twintig minuten later dan gepland omdat niet iedereen op tijd kon komen vanwege een ongeluk op de A12. De weg werd afgesloten waardoor het verkeer moest omrijden.

Bij de vliegramp in de Libische hoofdstad kwamen op 12 mei zeventig Nederlanders om het leven. Van de 103 inzittenden overleefde alleen een 9-jarig jongetje de crash.

Deel deze pagina

Video

  • video Slachtoffers van de Tripoli-ramp herdacht In Den Haag zijn de slachtoffers van de Tripoli-ramp herdacht. Op 12 mei kwamen 103 inzittenden van het... toestel van Afriquia Airways om het leven, onder wie 70 Nederlanders. Het vliegtuig was op weg van Zuid-Afrika naar Libië voor een tussenlanding.
  • video Nathalie van Noppen verloor haar zus Bij de herdenking was ook Nathalie van Noppen uit Vlissingen. Ze verloor bij de vliegramp haar zus Joëlle,... dertig jaar oud.

Audio

  • Nabestaande crash Tripoli: 'Het is een nachtmerrie' Zeven weken na de vliegramp in Tripoli is er voor de nabestaanden vanmiddag in Den Haag een herdenking. Een moeilijk moment waar... Nathalie van Noppen uit Vlissingen tegenop ziet. Haar jongste zus Joëlle van 30 was op vakantie geweest in Zuid-Afrika en zat in het toestel dat op de terugvlucht neerstortte. Kortgeleden was de begrafenis en sinds die tijd probeert ze de draad weer op te pakken.

Video en Audio

Meer video en audio