NOS NieuwsAangepast

Google maakt knieval voor China

Google stopt met het rechtstreeks doorlinken van de bezoekers van zijn Chinese site naar de site in Hongkong.

Chinese Google-gebruikers worden in plaats daarvan doorgelinkt naar een pagina waar ze een link kunnen vinden naar de pagina in Hongkong.

In maart dit jaar sloot Google zijn Chinese site als protest tegen de censuur die de Chinese regering het bedrijf wilde opleggen. Gebruikers van de site werden sindsdien automatisch doorgelinkt naar Google.com.hk. Woensdag verloopt de licentie van het webadres dat voor de link gebruikt wordt.

Groeimarkt

China dreigt de licentie niet te verlengen als Google doorgaat met het automatisch doorlinken naar Hongkong. Dat zou een grote klap zijn voor het bedrijf, want het aantal mensen met een internetaansluiting neemt in China steeds verder toe.

Verwacht wordt dat over vijf jaar de helft van de Chinezen een computer met internet thuis heeft staan. Om die groeimarkt niet te verliezen maakt Google nu een knieval voor China.

Het is overigens nog maar de vraag of de Chinezen akkoord gaan met de oplossing van Google. Volgens Google-jurist David Drummond is de nieuwe aanpak in overeenstemming met het beleid van Google om niet mee te doen aan zelf-censuur en voldoet het ook aan de Chinese wetgeving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl