NOS NieuwsAangepast

Drastische verandering in Amerikaanse wapenwetten

Het Amerikaanse recht op wapenbezit is flink uitgebreid door het Hooggerechtshof in Washington, DC. De rechters oordeelden dat het tweede amendement van de Grondwet, dat eigendom van vuurwapens reguleert, staten en steden verbiedt wapens aan banden te leggen.

De uitspraak is een vervolg op een belangrijk oordeel van het hof in 2008. Toen werd bepaald dat de federale overheid het recht op wapenbezit niet mag inperken.

Voorstanders van wapenbezit begonnen daarna onmiddellijk een nieuwe rechtszaak om de wetten ook op staatsniveau uit de boeken te krijgen. In een proefproces werd een strikt wapenverbod in Chicago, dat al sinds 1982 geldig was, aangevochten.

Te weinig beschermd

De negen rechters oordeelden vijf tegen vier tegen het verbod. Rechter Alito redeneerde dat burgers niet voldoende beschermd worden (pdf) door politie.

"Het aantal moorden in Chicago was dit jaar even hoog als het aantal gesneuvelde militairen in Irak en Afghanistan", schreef hij in de uitspraak. "Als de veiligheid van nette burgers groter wordt door een vuurwapen in huis, dan is dat beschermd door het tweede amendement."

Zoals verwacht stemden alle vier progressieve rechters tegen een verbod.

Afscheid Stevens

Vandaag was de laatste zittingsdag van de progressieve rechter John Paul Stevens (89), die eerder dit jaar aankondigde met pensioen te gaan. Aanstaande maandag beginnen de hoorzittingen in de Senaat met zijn beoogd opvolger, Elena Kagan.

Kagan, tot nu toe landsadvocaat van de VS, werd door de Democratische president Obama naar voren geschoven om Stevens op te volgen. Daardoor zal de balans tussen conservatieven en progressieven bij het Hof niet worden verstoord.

Naar verwachting zal Kagan weinig problemen hebben om te worden goedgekeurd door de Senaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl