RIVM waarschuwt voor hitte

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vanwege het warme weer het Nationale Hitteplan in werking gesteld. Dit betekent dat het RIVM, de GGD's en het Rode Kruis waarschuwen voor de hitte.

De weersverwachting laat zien dat het de hele week zomers weer blijft. Dit geldt vooral voor het zuidoosten van Nederland. Later kan het op meer plekken tropisch warm worden.

Het Nationaal Hitteplan is drie jaar geleden opgesteld en treedt in werking als de temperatuur vier dagen boven de 27 graden uitkomt.

Adviezen

Het plan moet ervoor zorgen dat hulpdiensten en zorginstellingen sneller mensen kunnen helpen. Ook staan er adviezen in voor het omgaan met extreme hitte.

Om uitdroging te voorkomen moeten ouderen en mensen met een zwakke gezondheid meer drinken. Ook raadt het instituut hen aan om op een andere manier verkoeling te zoeken, zoals met een mobiele airco of met koelvesten.

Risico's

Het RIVM wil met het hitteplan voorkomen dat veel mensen overlijden als gevolg van de warmte. Ieder jaar komen namelijk meer mensen om tijdens warme perioden, zo stierven er tijdens een hittegolf in 2003 naar schatting 1500 mensen.

Daarnaast, zo stelt het RIVM, "is er bij aanhoudende hitte een veel grotere groep mensen die ongemak ondervindt en wier kwaliteit van leven wordt aangetast".

Hitteschouw

Ook ProRail neemt extra maatregelen vanwege de hitte. Het bedrijf houdt de komende dagen 'extra hitteschouw', waarbij medewerkers van de railbeheerder wissels en spoorbruggen extra in de gaten houden op problemen.

Verder wordt de spoorberm gecontroleerd op brandjes die kunnen ontstaan met dit warme weer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl