Onverwacht tekort containers hindert zeetransport

De vraag naar zeetransport is zo gestegen, dat rederijen met een tekort zitten aan zeecontainers. Er zijn nu wereldwijd twee miljoen containers te weinig.

Het tekort kan volgens marktonderzoeker Dynamar nadelig zijn voor het verdere herstel van de wereldhandel.

Omdat er wereldwijd jaarlijks maximaal twee miljoen kunnen worden geproduceerd, zal het tekort tot zeker halverwege volgend jaar blijven bestaan.

Langzamer

Het afgelopen jaar hebben rederijen veel oude containers gesloopt en is er bezuinigd op het kopen van nieuwe. Nu door het herstel van de economie de handel sneller toeneemt dan verwacht, zit hebben reders te weinig containercapaciteit.

Om brandstofkosten te besparen wordt er bovendien langzamer gevaren, waardoor er meer containers nodig zijn om de vracht over de wereld te brengen.

Leeg

Het tekort wordt ook nog eens in de hand gewerkt doordat Azië meer exporteert dan bijvoorbeeld Europa. In het Verre Oosten is daardoor een gebrek aan containers, terwijl ze hier leeg staan. "Het gevaar is dat reders niet meer wachten tot ze geladen worden, maar dat de containers leeg teruggaan", zegt Dirk Visser van Dynamar.

In de VS speelt het probleem dat containers vaak aankomen op plaatsen waar geen retourlading is en dus vaak leeg verplaatst moeten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl