NOS WielrennenAangepast

Terpstra Nederlands wegkampioen

Niki Terpstra is in Beek Nederlands kampioen op de weg geworden.

De 26-jarige renner van Milram was na 205,8 kilometer koers de Rabobank-formatie te slim af. Hij verwees de grootste Nederlandse profploeg naar de plaatsen twee (Pieter Weening), drie (Lars Boom) en vier (uittredend kampioen Koos Moerenhout).

Negentien man

Het sterke Rabobank was met achttien wegrenners en veldrijder Gerben de Knegt aan de start verschenen en controleerde lange tijd de koers. In elke vluchtgroep zat minimaal één oranje shirt en in de finale werden dat er steeds meer.

Bij het ingaan van de laatste ronde van 14,7 kilometer reden acht man voorop, onder wie Rabobank-renners Tom Leezer, Jos van Emden, Bram Tankink en Weening. Niet ver achter hen zat ook nog eens het peloton met daarin de toppers Robert Gesink, Boom en Moerenhout. Tot zover klopte het scenario van ploegleider Erik Dekker.

Maar toen ging het mis. Weening kwam voorop te zitten met de rappe Terpstra. Dit foutje leek hersteld te worden door Moerenhout, die Boom in de slotkilometers tot vlakbij de twee koplopers bracht.

De inspanning van de twee oud-kampioenen kwam echter net te laat en in de laatste meters licht bergop was Terpstra te sterk voor Weening. De enorme teleurstelling was van de gezichten van de nummers twee en drie af te lezen.

"Supercool"

"Supercool", vond de kersverse kampioen. "Het hele jaar rijd ik vrij stabiel, maar nu komt het er ook eens uit. Ik had niet eens in de gaten dat ik zo sterk was, totdat ik zag dat de rest helemaal stuk zat. Toen ben ik maar gegaan. Ik zag Boom komen in de laatste 200 meter. Ik dacht: nu moet ik rijden, anders komen ze er overheen."

Voor Weening, die afgelopen week tot zijn woede ook al te horen had gekregen dat Bram Tankink en niet hij als vervanger van Laurens ten Dam naar de Tour de France gaat, waren de druiven zuur. "Dit was een grote kans om Nederlands kampioen te worden, maar ik heb het laten liggen. Daar baal ik van. Maar ja, ik zat al 70 kilometer van de meet voorin. Het was een heel lange finale. Dat kostte mij op het laatst een paar procent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl