NOS NieuwsAangepast

Zoetermeer nam onacceptabele risico's met gezondheid inwoners

Inwoners van Zoetermeer zijn jarenlang blootgesteld aan het kankerverwekkende ethyleenoxide. Het bedrijf Sterigenics, dat vele jaren in de stad was gevestigd, stootte meer van deze stof uit dan toegestaan.

Ook kreeg het in 2002 ten onrechte een vergunning. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek, dat is geleid door de voormalige VVD-minister Frank de Grave.

Volgens de commissie De Grave heeft de gemeente fouten gemaakt die vooral zijn te wijten aan een bestuurscultuur waarin ambtenaren zich niet vrij voelden om bestuurders kritisch te benaderen. Ook werden bij het verlenen van vergunningen te weinig voorwaarden gesteld en was er onvoldoende interne controle.

Geen controles

Toen rond 2002 een vergunning werd afgegeven aan het reinigingsbedrijf voerde de gemeente Zoetermeer bijna geen controles uit. De jaren erna (eind 2006 tot en met eind 2009) waren er zelfs helemaal geen controles.

Volgens het rapport is het "onacceptabel" dat inwoners van Zoetermeer onaanvaardbare risico's hebben gelopen met betrekking tot de volksgezondheid.

Ethyleenoxide is een kankerverwekkende stof en de uitstoot moet zoveel mogelijk worden gereduceerd tot nul, schrijft de commissie. Volgens De Grave heeft de gemeente daar niet naar gehandeld. Ze verwijt de gemeente dat ze zelfs na de melding van de uitstoot in april 2009 niet in actie is gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl