NOS NieuwsAangepast

Rosenthal: een of twee informateurs PvdA en VVD

Informateur Rosenthal heeft koningin Beatrix aanbevolen een of twee informateurs uit de PvdA en de VVD te benoemen om te onderzoeken of er een kabinet kan komen uit het "brede midden". Dit staat in zijn eindverslag.

Met dit "brede midden" bedoelt Rosenthal VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks. Volgens hem zijn deze partijen bereid regeringsverantwoordelijkheid te dragen en sluiten ze elkaar niet uit.

Er zijn verschillende opties mogelijk, zoals een VVD-, PvdA-, CDA-kabinet of Paars-plus. Rosenthal zegt daar wel bij dat het op dit moment geen zin heeft over Paars-plus te onderhandelen.

Belediging

Volgens Rosenthal is een meerderheidskabinet met VVD, CDA en PVV niet mogelijk.

De PVV reageert verontwaardigd. "Onvoorstelbaar en schandalig", laat PVV-leider Wilders weten. De PVV is de grootste winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. Wilders spreekt over een belediging van de PVV-kiezer.

Rosenthal is nu klaar met zijn werk. "Ik ben een vrij burger", zei hij op zijn persconferentie.

De koningin ontvangt vanmiddag en vanavond de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA, D66 en Groenlinks om te praten over het advies van Rosenthal. Ruttes voorkeur gaat nog steeds uit naar een VVD-, PvdA-, CDA-kabinet.

Mogelijkheden

Twee weken geleden kreeg de VVD-informateur de opdracht te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om een kabinet te vormen dat kan rekenen op vruchtbare samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer.

In die tijd heeft Rosenthal allerlei coalities verkend. Een rechts kabinet met VVD, PVV en CDA lukt niet, omdat het CDA pas mee wilde praten als de VVD met de PVV overeenstemming had bereikt.

De Paars-plus-variant met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks liep op niets uit, omdat de VVD daar weinig in zag.

De PvdA voelde weer niets voor een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA. Ook een kabinet van vijf partijen krijgt weinig steun.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl