NOS NieuwsAangepast

Megaschikking in Klimop-fraudezaak

Justitie heeft een schikking van 40 miljoen euro getroffen met de Haagse vastgoedhandelaar Harry Hilders en zijn bedrijf Ceylonstaete. Hilders wordt in ruil hiervoor niet vervolgd in het zogeheten Klimop-dossier.

De schikking gebeurt in het grootste onderzoek naar vastgoedfraude in Nederland ooit, bij Bouwfonds en het Philips pensioenfonds.

Smeergeld

Hilders zou smeergeld hebben betaald aan een directeur van het pensioenfonds van Philips. Daarna zou hij vastgoed van het fonds hebben gekocht tegen een veel te lage prijs.

Ceylonstaete betaalt het grootste deel van het bedrag, ruim 25 miljoen euro, aan Philips Pensioenfonds. De rest gaat naar het OM. Het Philips Pensioenfonds laat alvast weten dat de 25 miljoen euro die het ontvangt ten goede komt aan het pensioenfonds, dus aan de pensioengerechtigden en gepensioneerden.

Naast de betaling moet Hilders ook een taakstraf van 120 uur verrichten.

Geen afkoping

Volgens een woordvoerster van het OM is er geen sprake van afkoping van strafvervolging: "Als OM hebben we de keuze om iemand voor de rechter te laten verschijnen of om een transactie aan te gaan. Wij hebben gekozen voor het laatste."

Het is de eerste schikking in deze zaak. Het OM zegt met meer partijen in onderhandeling te zijn. Volgende week woensdag gaat de zaak verder in de rechtbank in Haarlem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl