NOS NieuwsAangepast

Artsen plegen vaker zelfmoord

Artsen hebben een grote kans om zelfmoord te plegen dan mensen met een ander beroep. Dat schrijft een psychiater in het artsentijdschrijft Medisch Contact.

Het risico op zelfmoord ligt hoger bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwelijke artsen lopen een ruim twee keer grotere kans om zelfmoord te plegen dan mannelijke.

Uit het artikel blijkt dat het misbruiken van geneesmiddelen en alcohol en psychiatrische stoornissen als depressiviteit leiden tot een verhoogd risico op zelfmoord. En juist die beide oorzaken komen bij artsen vaker voor dan bij de algemene bevolking.

Zorgmijders

Daarnaast hebben artsen toegang tot een breed scala aan mogelijk dodelijke middelen. Ook vinden dokters met psychiatrische problemen het vaak moeilijk om goede zorg te vragen. "Artsen zijn notoire zorgmijders", aldus het artikel.

De schrijfster roept geneeskundeopleidingen op om al vroeg in de studie aandacht te schenken aan deze problemen. Ook moet zelfmedicatie door artsen worden ontmoedigd, vindt ze.

De KNMG wil dat er ook onderzoek wordt gedaan naar de Nederlandse situatie. In afwachting daarvan gaat de artsenorganisatie al enkele hulpprogramma's opstarten, bijvoorbeeld voor verslaafde artsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl