NOS NieuwsAangepast

Poch verdacht van 615 verdwijningen

De voormalige Transaviapiloot Julio Poch wordt ervan verdacht medeverantwoordelijk te zijn voor de verdwijning van 615 personen. Dat zegt de Argentijnse onderzoeksrechter Sergio Torres.

Torres laat beslag leggen op geld en goederen van Poch ter waarde van zo'n 128 miljoen euro. Dat bedrag zou bij veroordeling van Poch als smartengeld betaald moeten worden aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Dagboek

In zijn persoonlijke dagboek en logboek zou Poch verhalen hebben geschreven over de doodsvluchten die hij uitvoerde tijdens de dictatuur in Argentinië. De Argentijnse justitie zou in september 2009 het belastende materiaal in beslag hebben genomen in zijn huis in Zuid-Schermer, schrijft het AD.

De woning van Poch werd doorzocht nadat hij in Valencia was gearresteerd tijdens zijn laatste vlucht. Hij wordt verdacht van deelname aan de zogeheten 'vluchten des doods'. Tijdens die vluchten werden tijdens de militaire dictatuur in Argentinië tegenstanders van het regime uit vliegtuigen in zee of in de Río de La Plata gegooid. Poch heeft steeds aangevoerd dat hij alleen goederenvliegtuigen kon besturen en geen passagiersvliegtuigen.

Onderzoeksrechter Torres gelooft dat mensen ook uit goederenvliegtuigen of -helikopters zijn gegooid en dat Poch mogelijk als passagier heeft meegedaan aan het naar beneden gooien van tegenstanders van het regime.

'Willekeurig'

De advocaat van Poch noemt de aanklacht "willekeurig en alleen politiek gemotiveerd". Poch heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met 'de vluchten des doods'. Hij zit nog steeds in hechtenis in Argentinië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl