NOS NieuwsAangepast

Geredde orka krijgt de naam Morgan

De orka die gisteravond in de Waddenzee werd gevangen, heeft een naam gekregen. Het dolfinarium in Harderwijk heeft het dier "Morgan" genoemd; in het Schots-Keltisch betekent dat "verblijft bij de zee".

Er is voor een Schotse naam gekozen omdat de orka waarschijnlijk uit de Schotse wateren komt. De 3,5 meter lange Morgan is voorlopig nog niet te zien voor het publiek.

Haar toestand is stabiel, maar nog wel kritiek. Ze heeft vandaag mondjesmaat wat visjes gegeten en volgens een woordvoerder van het Dolfinarium is het dier naar omstandigheden levendig.

Vermagerd

De orka werd sterk vermagerd en verzwakt uit de Waddenzee gehaald tussen Lauwersoog en Ameland. "Ze had in geen dagen gegeten."

In het Dolfinarium wordt het nu 24 uur per dag in de gaten gehouden. "Dolfijnentrainers liggen continu bij haar in het water om te voorkomen dat ze tegen de kant botst. Ze moet wennen aan haar nieuwe omgeving."

Het is de bedoeling dat de orka wordt teruggezet in zee als ze is aangesterkt. "We weten dat er orka's in de buurt van Gibraltar leven. Dat is relatief dichtbij. Maar op dit moment is het nog te vroeg om daarmee bezig te zijn."

Uitzonderlijk

Een orka in Nederlandse wateren is zeer uitzonderlijk. Volgens het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis is er slechts drie keer een levende orka in de Nederlandse wateren gesignaleerd. De laatste keer was in 1943, toen een zwanger vrouwtje op Terschelling strandde.

De laatste keer dat een dode orka aanspoelde, was in 1963.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl