Tekort vrachtwagenchauffeurs dreigt

Vrachtwagen op een haventerrein»
Vrachtwagen op een haventerrein NOS

De komende jaren zal er weer een groot tekort ontstaan aan chauffeurs in het wegvervoer. In een onderzoek in opdracht van de transportsector wordt voorspeld dat het tekort kan oplopen tot 58.000 chauffeurs in 2015.

Er zijn alleen al 49.000 chauffeurs nodig om vertrekkende collega's te vervangen, onder meer doordat ze met pensioen gaan.

Opleiding

De transportondernemers en de vakbonden willen in overleg met de minister van Sociale Zaken werken aan behoud van personeel, de instroom van jongeren en vernieuwing, onder meer op het gebied van de werkroosters.

Ook vindt de transportsector dat er een regeling moet komen voor de kosten van de opleiding tot chauffeur. Opleidingen voor vrachtwagenchauffeurs zijn nu nog vrij van btw, maar per 1 juli moet daar negentien procent over worden betaald.

Deel deze pagina

Video

Dreigend tekort aan vrachtwagenchauffeurs

Er dreigt de komende jaren een tekort aan vrachtwagenchauffeurs.

Audio

  • Wie wil er nog vrachtwagenchauffeur worden? Het zijn lange dagen, ondertussen veel files en het is zwaar werk. De Nederlandse vrachtwagenchauffeur rijdt daarnaast steeds... minder buitenlandse ritjes. Dus wie wil er nu nog chauffeur worden? Peter van den Meerschaut reed mee met een rijles in een vrachtwagen.

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 5582 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 980 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2855 keer afgespeeld

Meer video en audio