NOS NieuwsAangepast

Acceptatie homo's beter, maar problemen blijven

De sociale acceptatie van homo's in Nederland is de afgelopen drie jaar verbeterd, maar er zijn nog steeds veel problemen.

Zo durven jongeren op scholen vaak niet voor hun homoseksuele geaardheid uit te komen en denken veel homojongens en -meisjes wel eens aan zelfmoord.

Maar liefst één op de twee homoseksuele jongeren zegt wel eens met dat idee te hebben rondgelopen, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dit bureau deed onderzoek in opdracht van voormalig minister Plasterk naar de acceptatie van homo's.

Kast

Het SCP zegt dat er vooruitgang zit in de acceptatie. "Vergeleken met andere westerse landen staat de Nederlandse bevolking zelfs het meest positief tegenover homoseksualiteit", schrijven de onderzoekers in hun verslag.

Tegelijk zijn er nog altijd groepen die moeite hebben met homo- en biseksualiteit. Vooral bij laagopgeleiden, religieuzen en Turkse en Marokkaanse Nederlanders blijft volgens het SCP de acceptatie reden tot zorg.

Van jongeren die door het SCP zijn ondervraagd, zegt één op de drie dat het niet mogelijk is om op school voor je homoseksuele geaardheid uit te komen. "Veel homojongeren zitten dan ook nog in de kast", zeg Saskia Keuzenkamp van het onderzoeksbureau.

Hond

De stichting Expreszo, een organisatie voor homojongeren, ziet in de cijfers een bevestiging dat er nog veel aan de acceptatie mankeert. "Vooral dat de helft wel eens aan zelfmoord denkt, is schokkkend", zegt voorzitter Benjamin van Es.

Scholen moeten naar zijn mening werk maken van een klimaat waarin homo's zich veiliger voelen. Van Es noemt het voorbeeld van lesmateriaal, waarin nooit wordt gesproken over huishoudens van twee mannen of twee vrouwen. "Het is altijd man, vrouw, kind en hond. Terwijl je juist op die plek kunt laten zien dat het normaal is om homo te zijn."

Dat er de laatste tijd weer meer berichten zijn van geweld tegen homo's, wijst volgens Van Es niet op een toeneming van homohaat. "Mogelijk wordt geweld tegen homo's vaker gemeld of krijgt dit nieuws meer aandacht. Dan lijkt het alleen maar erger te worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl