NOS NieuwsAangepast

Eberhard van der Laan burgemeester Amsterdam

Eberhard van der Laan wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam. De gemeenteraad koos de PvdA'er uit de twee kandidaten die waren voorgedragen door de vertrouwenscommissie.

Annemarie Jorritsma was ook in de race voor het burgemeesterschap van de hoofdstad. De VVD'er was volgens bronnen op het stadhuis de nummer 1 van de vertrouwenscommissie.

In een eerste reactie liet Van der Laan de NOS weten "heel blij te zijn met het vertrouwen dat de Amsterdamse raad in me stelt". Hij noemt het een voorrecht om burgemeester van de hoofdstad te mogen worden.

Cohen

De vacature voor het burgemeesterschap ontstond na het vertrek van Job Cohen, die in maart het partijleiderschap van de PvdA overnam en inmiddels fractievoorzitter van die partij in de Tweede Kamer is.

De 54-jarige Eberhard van der Laan was eerder fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in Amsterdam en advocaat. In 2008 volgde hij Ella Vogelaar op als minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

Kandidaat

Na de val van het kabinet wilde hij aanvankelijk door als Tweede Kamerlid, maar in april kwam hij daarop terug en stelde hij zich openlijk kandidaat voor het burgemeesterschap van Amsterdam.

Het kabinet moet zijn benoeming nog goedkeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl