NOS NieuwsAangepast

Obama aanvaardt ontslag McChrystal

De Amerikaanse president Obama heeft het ontslag van de in opspraak geraakte opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Afghanistan, Stanley McChrystal, aanvaard.

Obama zei in een korte persverklaring dat hij de situatie rond McChrystal betreurt, maar dat hij zijn ontslag ziet als de juiste beslissing. Volgens Obama was het een "moeilijke beslissing".

De president zei groot respect te hebben voor de inzet en de kennis van McChrystal, die ruim een jaar de leiding had over de NAVO-troepenmacht in Afghanistan.

Opvolger

Generaal David Petraeus wordt de opvolger van McChrystal. Petraeus is nu nog opperbevelhebber van het US Central Command, dat verantwoordelijk is voor Amerikaanse militairen in het Midden-Oosten, Oost-Afrika en Centraal-Azië. Daarvoor was hij leider van de Amerikaanse troepen in Irak.

McChrystal heeft laten weten zijn ontslag te hebben ingediend vanuit "de wens om te slagen" in Afghanistan. De generaal was niet aanwezig bij de persconferentie van Obama; Petraeus wel.

De Afghaanse president Hamid Karzai respecteert de beslissing van Obama. Hij had eerder nog het vertrouwen uitgesproken in McChrystal, maar legt zich nu dus neer bij zijn vertrek.

Rolling Stone

McChrystal was in opspraak geraakt door een artikel in het blad Rolling Stone, dat morgen verschijnt. Verslaggevers van dat blad volgden McChrystal en zijn medewerkers wekenlang.

In het artikel zegt McChrystal onder meer dat niet de Taliban en al-Qaida de vijanden zijn in Afghanistan, maar "de slappelingen in het Witte Huis".

NOS-verslaggever Peter ter Velde had in september 2009 een interview met Stanley McChrystal. Bekijk het interview hier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl