NOS NieuwsAangepast

Polaroid-veiling breekt records

Een veiling van Polaroid-foto's heeft in New York verschillende prijsrecords gebroken voor beroemde fotografen. Zo werd er een recordbedrag neergeteld voor een grote foto van natuurfotograaf Ansel Adams en werd de recordprijs voor een foto van Andy Warhol zelfs tot twee keer toe gebroken. Ook een zelfportret van de moderne kunstenaar Chuck Close vestigde een nieuw record.

Sotheby's noemde het de eerste keer dat een veiling niet rond een thema of kunstenaar was georganiseerd, maar rond een apparaat: de instantfotocamera van Polaroid. De foto's waren de hoogtepunten uit de legendarische Polaroid-collectie, die moest worden opgedeeld om de crediteuren van het failliete fotobedrijf te betalen.

De verzameling was ooit begonnen door de uitvinder van het Polaroid-procedé, Edwin Land, die fotografen gratis films en camera's gaf als hij hun foto's mocht houden. In totaal verzamelde het bedrijf zo ruim 16.000 foto's, van beroemde en minder beroemde fotografen.

Zelfportretten

Van die enorme collectie kwamen 1200 topstukken gisteren en vandaag onder de hamer. Duurste afbeelding in de eerste sessie was de afdruk van een foto die Adams in 1938 in het nationale park Yosemite nam: Clearing Winter Storm. Na een biedingsstrijd tussen vier potentiële kopers werd die foto voor 722.500 dollar afgehamerd, bijna een kwart miljoen dollar boven de geschatte waarde.

In totaal zijn 174 foto's van Adams geveild. Volgens het veilinghuis is het de grootste collectie foto's van de fotograaf die ooit tegelijk onder de hamer kwam.

Twee zelfportretten van Andy Warhol leverden ruim het tienvoudige op van de vooraf geschatte prijs: 146.500 en 245.500 in plaats van 15.000 dollar.

Ook een iconische foto van Dorothea Lange, van een vertwijfelde Amerikaanse migrantenmoeder met haar twee kinderen, deed het opvallend goed: 218.500 dollar.

Kritiek

Een grote collage van polaroid-foto's van het gezicht van Chuck Close leverde ook meer op dan er ooit voor de fotokunstenaar was betaald op een veiling, ruim een kwart miljoen dollar.

Close had vooraf kritiek op de veiling, omdat hij indertijd de foto's aan de collectie had gegeven in de overtuiging dat die in de Polaroid-verzameling zouden blijven of naar een museum zouden gaan. "Dat was de afspraak. Nu verliezen we de mooiste werken die we voor Polaroid hebben gemaakt."

In totaal leverde de eerste sessie ruim 7 miljoen dollar op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl