NOS NieuwsAangepast

PvdA overvallen door bezuinigingen Klink

De Partij van de Arbeid voelt zich overvallen door de bezuinigingsvoorstellen in de zorg die het kabinet maandag naar buiten bracht. In het Radio 1-Journaal noemde Tweede Kamerlid Eelke van der Veen de maatregelen "traditioneel hapsnap-beleid".

Van der Veen vindt het "wrang dat de overschrijdingen teruggehaald worden bij de burger door onder andere het eigen risico te verhogen". De PvdA wil ook bezuinigen op de zorg, maar wil niet dat chronisch zieken een eigen bijdrage gaan betalen voor een bezoek aan de huisarts.

De VVD vindt ingrijpen in de zorg absoluut noodzakelijk en wil deze bezuinigingen niet doorschuiven naar een volgend kabinet. "Er moet nu iets gebeuren", zegt Kamerlid Zijlstra.

Zijlstra heeft wel kritiek op de manier van bezuinigen. Hij vindt dat er bij de voorstellen van het kabinet "een hap uit het budget wordt genomen en geen fundamentele keuze wordt gemaakt".

Chronisch zieken

De Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad (CG-raad) is verbaasd over de bezuinigingsplannen. Volgens Hadewyg Cliteur, adjunct directeur van de CG-raad, worden chronisch zieken en gehandicapten onevenredig getroffen door de voorgestelde bezuinigingen.

De Raad verwijt minister Klink van Volksgezondheid een gebrek aan visie en samenhangend beleid. Cliteur zou liever zien dat er wordt gekeken naar de uitgaven op de lange termijn in plaats van beknibbelen op de inhoud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl