NOS NieuwsAangepast

Sollicitatiebrief Gerdi Verbeet

Aan de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 juni 2010

Geachte medeleden,

In de afgelopen parlementaire periode zijn belangrijke initiatieven genomen om het vertrouwen van de burger in de volksvertegenwoordiging te vergroten en de effectiviteit van ons werk te verhogen. De motie Schinkelshoek heeft tot een nuttige bezinning op het functioneren van de Kamer geleid. De aanbevelingen van het rapport "Vertrouwen en zelfvertrouwen" zijn overgenomen en de uitvoering is in gang gezet. Er is in dat verband veel werk aan de winkel, waaraan ik graag mijn bijdrage wil leveren. Mede met het oog daarop stel ik mij opnieuw beschikbaar voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer.

In de achter ons liggende jaren heb ik me samen met het Presidium ingezet voor een sterke positie van de Kamer. Ik heb voor en achter de schermen de rechten van de Kamer krachtig verdedigd. Mijn inzet was en is om het voorzitterschap dienstbaar te maken aan een helder en goed verloop van het debat. Het is belangrijk om debatten fair, ordelijk en aantrekkelijk te houden. "Fluiten met gevoel voor de wedstrijd" is cruciaal. Het gaat om méér dan alleen de orde. Ik heb bij voorbeeld de ministers en staatssecretarissen eraan gehouden dat zij binnen de hun toegemeten tijd duidelijke antwoorden gaven. En het resultaat moet zichtbaar zijn. Van ieder plenair debat wordt thans een korte samenvatting op de website van de Kamer geplaatst waarin ook de toezeggingen van de bewindslieden zijn opgenomen.

Voor de komende parlementaire periode zie ik als bijzondere aandachtspunten de versterking van de onderzoeksfunctie van de Kamer en de kwaliteit van het wetgevingsproces. Ook zal ik bevorderen dat de Kamer de mogelijkheden benut die het verdrag van Lissabon de nationale parlementen geeft inzake Europees beleid en besluitvorming. Videoconferencing kan daarbij een hulpmiddel worden. Verder zou de Kamer moeten nagaan of het mogelijk is, met behoud van hoge kwaliteit, haar eigen procedures bij wetgeving te versnellen. Een punt van aandacht is hoe de Kamer omgaat met actualiteiten in de spoeddebatten en het vragenuur. Daarop is binnen en buiten de Kamer kritiek. Ik zou graag met de Commissie voor de werkwijze nagaan of er een betere methode is om actuele zaken te agenderen, uiteraard zonder afbreuk te doen aan rechten van minderheden of van individuele volksvertegenwoordiger. Respect voor minderheden en voor de rechten van de individuele volksvertegenwoordiger moet een kenmerk zijn van het functioneren van de Kamervoorzitter. In overeenstemming met artikel 50 van de Grondwet vertegenwoordigt de Tweede Kamer het gehele volk. In dat verband past ons een hartelijk ontvangstklimaat en een goed gastheerschap. Wij staan open voor jong en oud, voor mensen met beperkingen en voor vertegenwoordigers van uiteenlopende maatschappelijke groeperingen. Ik ben er trots op dat het aantal scholieren dat een bezoek aan de Kamer heeft gebracht ten opzichte van drie jaar geleden is verdubbeld. Kamerleden zijn de beste ambassadeurs van de parlementaire democratie. Speciale programma's kunnen dat ondersteunen.

Geachte medeleden, ik ben nog net zo gemotiveerd voor het voorzitterschap als drie en een half jaar geleden. Ik verwacht met de ervaring van de vorige periode op een goede wijze het voorzitterschap te kunnen voortzetten en daarmee een bijdrage te kunnen leveren aan een goed functionerende Tweede Kamer. Ik zie uit naar een debat met de Kamer over mijn kandidatuur.

Met vriendelijke groet,

Gerdi A. Verbeet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl