NOS NieuwsAangepast

Times Square-verdachte bekent

De verdachte van de mislukte aanslag op Times Square heeft voor de rechtbank in New York schuld bekend. Faisal Shahzad gaf alle tien de beschuldigingen toe. Bij veroordeling kan hij levenslang de gevangenis in gaan.

Op 1 mei van dit jaar parkeerde Shahzad een auto vol explosieven op Times Square. Door een defect in de ontsteking gingen die niet af.

Shahzad, die zichzelf een moslimsoldaat noemde, greep zijn verhoor door de rechter aan om uiteen te zetten waarom hij de aanslag wilde plegen. Hij zei dat zolang de VS zich met moslimlanden bemoeit, de aanslagen doorgaan. "Ik zou alles honderd keer toegeven om dat duidelijk te maken."

Wachten

Voor de rechter hield Shahzad vol dat hij de bom zelf had gemaakt, met geld van de Pakistaanse Taliban. "Ik kreeg het geld, ik maakte de bom en ik reed hem naar Times Square."

Ook beschreef hij hoe hij in het hart van New York de lont voor de bom aanstak en wachtte op een explosie. "Ik wachtte twee minuten, vijf minuten op de explosie. Ik wachtte tot ik een geluid hoorde, maar dat kwam niet. Dus stapte ik uit en ging naar huis."

Een straatverkoper zag rook uit de auto van Shahzad komen en waarschuwde de politie. Shazad werd op 3 mei opgepakt toen hij op het punt stond naar Dubai te reizen.

Onschuldigen

Op de vraag van de rechter waarom hij onschuldige burgers op Times Square wilde doden, vergeleek Shahzad zijn aanval met die van de onbemande vliegtuigjes in de Pakistaans-Afghaanse grensregio, die jagen op terroristen.

"Die doden ook vrouwen, kinderen, die doden iedereen. Het is oorlog en in die oorlog worden mensen gedood. Ze vermoorden moslims."

De 30-jarige Shahzad verhuisde naar de VS toen hij 18 was. Vlak nadat hij werd genaturaliseerd tot Amerikaanse burger begon hij met de planning van de aanslag. Daarvoor kreeg hij een explosieventraining in Pakistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl