NOS NieuwsAangepast

Grootste 'zonneboiler' verwarmt woonwijk Almere

Door energiecorrespondent Bram Schilham

In totaal 520 zonnecollectoren, opgesteld op een kunstmatig eiland, voorzien een complete nieuwbouwwijk in Almere van warm water. Het zogenoemde zoneiland is een project van Nuon, met financiële steun van de gemeente en de Europese Unie. Niet alle bewoners zijn even enthousiast.

Het zoneiland, aan de rand van de waterrijke nieuwbouwwijk Noorderplassen West, geldt als het eerste project in Nederland waarbij zonnewarmte op zo'n grote schaal wordt toegepast. Individuele collectoren zijn redelijk ingeburgerd, maar hier gaat het om een collectieve voorziening.

De collectoren verwarmen een mengsel van water en koelvloeistof tot zo'n 70 graden. Via een warmtewisselaar vindt de warmte zijn weg naar het stelsel van verwarmingsbuizen en de warmwaterkraan in de huizen.

Laconiek

De opgevangen warmte is genoeg voor een miljoen douchebeurten, rekent Nuon voor. Bij elkaar opgeteld voorziet het zoneiland in 10 procent van de warmtebehoefte van de 2700 huishoudens. Dat lijkt niet veel, zegt Nuon, maar omdat ze daarnaast gebruik maken van de restwarmte van de nabijgelegen warmtekrachtcentrale, verminderen ze de CO2-uitstoot in deze wijk met vijftig procent.

Niet alle bewoners delen het enthousiasme van Nuon. Ze hebben bij de aankoop van hun huis een 'duurzaamheidsbijdrage' moeten betalen voor de aanleg van het zoneiland. Maar ze profiteren er niet of nauwelijks van, vinden ze. Hun energierekening is gebaseerd op het bedrag dat ze kwijt zouden zijn als ze op gas zouden stoken.

Nuon reageert laconiek. De bewoners leveren nu voor hetzelfde geld een bijdrage aan een duurzamer energievoorziening. En hun wijk is een prestigieus project rijker, wat wil je nog meer?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl