NOS NieuwsAangepast

Van Vollenhoven stopt bij Onderzoeksraad

Pieter van Vollenhoven stopt als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zijn termijn loopt af en hij kan niet worden herbenoemd.

Wettelijk gezien mogen mensen die ouder zijn dan 70 jaar bij semi-overheidsinstellingen niet worden herkozen. Van Vollenhoven is 71 jaar.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid was in 2005 de opvolger van de de Raad voor de Transportveiligheid, waarvan Van Vollenhoven toen ook al voorzitter was.

Turkish Airlines

Hij stopt in februari, maar heeft tot die tijd nog genoeg te doen, zegt een woordvoerder van de raad. Zo moet het onderzoeksrapport over de hulpverlening bij de crash van Turkish Airlines op Schiphol nog uitkomen.

Als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid leidde Van Vollenhoven ook het onderzoek naar de toedracht van de brand op het cellencomplex op Schiphol in 2005, waarbij elf mensen omkwamen.

Vernietigende kritiek in het onderzoeksrapport leidde destijds tot het aftreden van de ministers Donner van Justitie en Dekker van VROM.

Enschede en Volendam

Van Vollenhoven was onder meer ook belast met het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede in 2000 en de nieuwjaarsbrand in Volendam in 2001.

De sollicitatieprocedure voor een opvolger is afgelopen zaterdag gestart. Hoeveel mensen op de vacature van voorzitter gereageerd hebben, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl