NOS NieuwsAangepast

Stonehenge begroet langste dag

Vele duizenden mensen hebben vanmorgen, op de langste dag van het jaar, de zon begroet bij het stenen monument Stonehenge in Zuid-Engeland. Volgens de politie waren er zo'n 20.000 mensen aanwezig, van hippies en druïden tot moderne heksen en gewone belangstellenden.

De zon kwam vanmorgen om 04.52 uur op boven de eeuwenoude stenen cirkel, wat met gejuich werd ontvangen door de verzamelde menigte. In tegenstelling tot voorgaande jaren was de zonsopkomst niet gehuld in ochtendmist, maar was de zon goed te zien.

Er was veel politie op de been, maar de agenten hoefden nauwelijks in te grijpen. Slechts vijftien mensen werden opgepakt voor kleine vergrijpen.

Traditie

De feesten bij Stonehenge aan het begin van de zomer, de langste dag van het jaar, zijn een traditie. De hele nacht wordt er feestgevierd en in de ochtendschemer wordt de op komst van de zon afgewacht. Op deze dag is de zonsopkomst precies boven de belangrijke Heel Stone, net buiten de cirkel.

De nacht van de zonnewende is een van de weinige momenten dat de binnenste cirkel van het oeroude monument toegankelijk is. Normaal gesproken is dat gedeelte van Stonehenge afgesloten om beschadiging door de 850.000 toeristen die er jaarlijks op afkomen, te voorkomen.

Er werd 5000 jaar geleden begonnen met de bouw van Stonehenge, een grote stenen cirkel op 130 kilometer van Londen. Waarom de bouwers aan het enorme project (de zwaarste steen is 45 ton) begonnen, is nog altijd onduidelijk. Mogelijk gaat het om een tempel of een enorme astronomische kalender.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl