NOS NieuwsAangepast

Chinese munt komt los van dollar

De Chinese yuan zal geleidelijk worden losgemaakt van de koers van de dollar. Dat maakte de Chinese centrale bank bekend.

Hiermee komt een einde aan een periode van bijna twee jaar. Het wordt nu mogelijk dat de munt stijgt in waarde ten opzichte van de dollar. Dat werd tot vandaag voorkomen om de Chinese economie te beschermen: een goedkope munt is gunstig voor de export.

Kritisch

Onder druk van voornamelijk de VS is nu besloten tot flexbiliteit. De aankondiging is in het bijzonder gericht op leden van het Amerikaanse Congres die zich al langer kritisch uitlaten over het "oneerlijke handelsvoordeel" dat China voor zichzelf organiseerde.

Ook is de Chinese mededeling een signaal aan de G20 die volgende week bij elkaar komt.

'Vaag en beperkt'

"Het is bemoedigend, maar ik verwacht niet dat het voldoende is voor de munt-haviken in het Congres", zei een bron uit de Senaat tegen persbureau Reuters. Onder leiding van senator Charles Schumer werden maatregelen voorbereid om landen aan te pakken die hun koers kunstmatig laag houden.

Schumer noemt de mededeling van China "vaag en beperkt" en een "typische reactie op druk". Hij is van plan om zonder nadere details uit China door te gaan met de voorbereidingen van zijn maatregelen.

Het IMF, en ook de Amerikaanse minister van Financiën Geithner, reageerden enthousiast. "Een voortvarende implementatie betekent een positive bijdrage aan een sterke en gebalanceerde wereldwijde groei", zei Geithner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl