NOS NieuwsAangepast

Minder dan helft Zweden voor behoud monarchie

Minder dan de helft van de Zweden steunt de monarchie. Uit een onderzoek onder 1800 Zweden blijkt dat de koninklijke familie bij nog maar 46 procent van de bevolking steun geniet.

In 1996 mocht de monarchie nog van 70 procent van de Zweden in stand blijven. Vorig jaar was dat al gedaald tot 49 procent. Het resultaat van het onderzoek komt nu de voorbereidingen voor het huwelijk van prinses Victoria en Daniel Westling in volle gang zijn. De Zweedse kroonprinses trouwt morgen.

De Zweedse koninklijke familie had gehoopt dat het huwelijk de populariteit van de monarchie juist zou vergroten. Maar volgens het onderzoek spreekt nu een kwart van de Zweden zich duidelijk uit tegen de monarchie.

Minder publiek

De politie in Stockholm stelde gisteren voor de tweede keer het verwachte bezoekersaantal naar beneden bij. Eerst werd er gerekend op een miljoen toeschouwers, toen een half miljoen en nu iets meer dan 200.000.

Er was al geen sprake van een 'sprookjeshuwelijk'. In de aanloop naar de bruiloft was er kritiek. Zo was er protest tegen het feit dat koning Gustav zijn dochter naar het altaar zal brengen. Tegenstanders vinden het niet van deze tijd dat de koning zijn dochter weggeeft. Het paar zou samen naar het altaar moeten lopen, vinden zij. Maar de prinses gaf geen krimp en zal zich door haar vader laten begeleiden.

Kosten

Ook de kosten van het huwelijk, die beraamd zijn op twee miljoen euro, waren aanleiding voor negatieve publiciteit. Dat de koning de helft daarvan uit eigen zak betaalt, is volgens sommigen niet genoeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl