NOS NieuwsAangepast

Rosenthal verkent nu eerst Paars-plus

Informateur Rosenthal gaat eerst bekijken of het zin heeft om te gaan onderhandelen over een Paars-plus-coalitie. Hij ontvangt komende maandag de leiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Rosenthal besloot tot deze verkenning - die hij een tussenstap noemt - naar aanleiding van de gesprekken die hij vandaag voerde met de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks.

Middenkabinet

Paars-plus heeft de voorkeur van PvdA, D66 en GroenLinks. VVD-leider Rutte ziet er juist niets in. Hij voelt na het mislukken van een rechtse coalitie met VVD, PVV en CDA meer voor een kabinet met PvdA en CDA.

Dit zogenoemde middenkabinet biedt volgens Rutte in deze omstandigheden de beste garantie om het herstelbeleid vorm te geven.

VVD-leider Rutte ziet alleen niets in deze coalitie. Hij wil liever een coalitie met VVD, PvdA en CDA, een zogenoemd midden-kabinet. Zijn voorkeur ging uit naar een VVD-CDA-PVV-kabinet, maar dat lukte niet.

Vertrouwen

PvdA-leider Cohen realiseert zich dat de vorming van een Paars-plus-coalitie heel lastig zal worden. "Maar ik ben bereid er echt wat van te maken", zegt hij. "Belangrijk is dat je dit doet op basis van vertrouwen".

CDA-fractieleider Verhagen heeft zich tot nu toe niet uitgelaten over zijn voorkeur. Hij vindt dat de VVD aan zet is. "Het zijn van de grootste partij is niet alleen leuk op de verkiezingsavond, maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee," aldus Verhagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl