NOS NieuwsAangepast

Warme woorden voor Balkenende op laatste EU-top

Door verslaggever Joris van Poppel

Jan Peter Balkenende heeft op zijn waarschijnlijk laatste EU-top afscheid genomen van zijn Europese collega's. Die hadden warme woorden voor de Nederlandse premier.

"Ik zal hem missen", zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "We hebben veel jaren goed samengewerkt. Ik vind dat Balkenende veel voor Europa heeft gedaan."

Ook de Zweedse premier Reinfeldt was vol lof. "We hadden gehoopt dat Balkenende zou worden herkozen. Hij was constructief en prettig om mee te werken. Hopelijk kunnen we dat ook met de nieuwe Nederlandse regering."

'Niet anders dan anders'

Balkenende toonde zich niet onder de indruk. "Het voelt niet anders dan anders vandaag", zei hij bij aankomst in Brussel. "Het werk gaat door."

De volgende top is in september of oktober, dan is in Nederland naar verwachting een nieuw kabinet aangetreden.

Balkenende geniet aanzien onder collega's. Hij is één van de oudgedienden in de zogenaamde Europese Raad van regeringsleiders. Alleen de Luxemburgse premier Juncker heeft meer Europese toppen meegemaakt. "Balkenende zou een goede EU-president zijn geweest", meent Juncker.

Balkenende was eind vorig jaar in de race om de eerste EU-president te worden. Dat werd uiteindelijk de Belg Herman van Rompuy, omdat Balkenende in zijn Europese jaren niet alleen vrienden, maar ook vijanden heeft gemaakt.

Europees volkslied

Na het massale 'nee' bij het referendum over de Europese grondwet, moest hij in Brussel gaan uitleggen waarom Nederland tegen de grondwet had gestemd. Balkenende pleitte ervoor de Europese vlag en het Europese volkslied uit de verdragstekst te halen, wat tegen het zere been van veel Europese politici was. Het afgeslankte verdrag kwam er uiteindelijk, het Verdrag van Lissabon.

Balkenende toonde zich ook een harde onderhandelaar toen hij een miljard euro korting bedong voor Nederland de onderhandelingen over de Europese begroting. De afgelopen maanden stelde Nederland zich hard op in de onderhandelingen over steun aan Griekenland.

Balkenende is niet de enige die afscheid neemt. Ook de Belgische premier Yves Leterme was er, waarschijnlijk, voor het laatst. De Britse premier Cameron maakte vandaag zijn debuut in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl