NOS NieuwsAangepast

Alarmcentrales: mijd Zuid-Frankrijk

Alarmcentrales en de Nederlandse honorair consul ontraden mensen de komende twee weken naar het overstroomde gebied in Zuid-Frankrijk te reizen. De ravage is zo groot dat het gebied de komende weken niet geschikt is voor toeristen. Zo zijn veel campings weggespoeld of ernstig beschadigd geraakt.

Door het noodweer gisteren in Zuid-Frankrijk zijn zeker 22 mensen om het leven gekomen. Volgens de autoriteiten zijn het vooral ouderen. Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist.

NOS-verslaggever Jeroen Wollaars meldt dat het opnieuw hard is gaan regenen. Aan het einde van de middag was hij op een camping even buiten Fréjus. Daar zijn honderd Nederlanders opgevangen in vakantiehuisjes.

Sommigen hebben hun auto nog, anderen alleen de kleren die ze droegen toen ze hun caravan uitmoesten. Er is geen stromend water, er zijn geen lakens, alleen de eerste warme maaltijd die ze hebben gekregen geeft ze een goed gevoel.

Drama

In de opvangcentra zitten nog duizend mensen die nergens heen kunnen, zo'n 100.000 mensen hebben nog steeds geen stroom, en veel wegen zijn onbegaanbaar. Het treinverkeer heeft stilgelegen, maar begint nu langzaam weer op gang te komen. De Nederlandse honorair consul Peter van Santen was vandaag in het getroffen gebied en noemt het "een bijzonder groot drama".

Zeker 400 Nederlanders kwamen door het noodweer in problemen. Volgens Buitenlandse Zaken in Den Haag is hun auto, tent of caravan weggespoeld, of zijn ze hun paspoort kwijtgeraakt. Volgens consul Van Santen hebben veel Nederlanders zelf een oplossing gevonden door een hotel te nemen of terug naar Nederland te reizen.

Er zijn 49 personen die nergens heen kunnen omdat al hun spullen en hun auto zijn weggespoeld. Zij worden door de Nederlandse ambassade opgevangen. De ANWB verleent hulp aan 200 mensen in het getroffen gebied. Vandaag beginnen de alarmcentrales met het regelen van vervoer voor Nederlanders die niet op eigen gelegenheid naar huis kunnen, bijvoorbeeld doordat hun auto is weggespoeld.

Koorts

Onder de Nederlanders zijn geen doden of gewonden. Wel zijn er een aantal zieken met koorts en oorontsteking. "Mensen die de hele nacht in de stromende regen op een dak van een huis hebben gestaan voordat ze door helikopters in veiligheid konden worden gebracht", zegt Van Santen.

Dat overkwam ook Stefan van den Berg. Hij heeft met 500 mensen de nacht doorgebracht op het dakterras van de camping waar hij met zijn familie vakantie aan het vieren was. De volgende ochtend werden ze door helikopters opgehaald en naar Fréjus gebracht. Daar werden ze opgevangen in een sporthal.

Volgens Van den Berg was de opvang erg goed geregeld. "Er was eten en drinken, iedereen was heel vriendelijk en ook voor de kinderen werd meteen goed gezorgd."

Verzadigd

Het slechte weer in Zuid Frankrijk is nog niet voorbij. In de getroffen regio is het opnieuw gaan regenen, maar minder zwaar dan dinsdag. Toch kunnen ook deze buien weer voor overstromingen zorgen omdat de grond helemaal verzadigd is en geen water meer op kan nemen.

De Franse president Nicolas Sarkozy zal het getroffen gebied volgende week bezoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl