NOS NieuwsAangepast

Rutte en Wilders hadden 'goed gesprek' met Rosenthal

VVD-leider Rutte en PVV-voorman Wilders hebben samen ruim twee uur gesproken met informateur Rosenthal. Over de inhoud van het gesprek willen de twee politici geen inhoudelijke mededelingen doen.

Rutte zei na afloop dat het een "goed gesprek" was. Het was voor het eerst dat ze beiden aan tafel zaten om te onderzoeken of een coalitie VVD-PVV mogelijk is.

Het CDA deed aan het gesprek niet mee, ondanks herhaalde oproepen van Wilders.

Schaduw

"Ik hoop dat de heer Verhagen over zijn schaduw heenstapt, anders wordt het heel erg moeilijk", verklaarde Wilders.

"Of Verhagen moet zeggen: ik heb geen zin in de PVV óf hij moet mee-onderhandelen", zei hij. Volgens Wilders heeft het weinig zin om met maar twee partijen te onderhandelen.

"Het is jammer, triest en niet eerlijk", concludeerde de PVV-leider. "Juist door aan te schuiven, kan Verhagen het wantrouwen bij zijn achterban wegnemen."

Verhagen wil voorlopig niet onderhandelen. Hij heeft woensdag weer een gesprek met informateur Rosenthal.

Niet te combineren

Fractievoorzitter Werner van het CDA in de Eerste Kamer verwacht niet dat er een kabinet komt van zijn partij met de VVD en de PVV. "Ik denk dat het op basis van inhoud, programma en ideologie niet te combineren is", zegt Werner.

Werner voegde eraan toe dat hij alle vertrouwen heeft in het werk van zijn collega Verhagen in de Tweede Kamer.

Complex

VVD-leider Rutte wilde niet reageren op de uitspraken van Werner en Wilders. "Er ligt een complexe uitslag en dat dwingt mij om geen commentaar te geven."

Financieel-economische deskundigen

Woensdag gaat informateur Rosenthal ook gesprekken voeren met financieel-economische deskundigen. Dit vanwege de opdracht van koningin Beatrix. Daarin rept de koningin van de "moeilijke situatie waarin ons land verkeert".

Achtereenvolgens spreekt Rosenthal met directeur van het Centraal Planbureau Teulings, demissionair minister van Financiën De Jager en de president van de Nederlandsche Bank, Wellink.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl