NOS NieuwsAangepast

'België te ingewikkeld om te splitsen'

Nadat de Belgische kiezers zich gisteren uitspraken, is het vandaag de beurt aan koning Albert II.

Vanmiddag ontvangt hij de winnaars van de verkiezingen, de Vlaams-nationalist Bart de Wever en de Waalse socialist Elio Di Rupo. Onduidelijk is of hij meteen een informateur aanstelt of eerst een verkenner.

Net als in Den Haag wordt de vorming van een nieuw kabinet in België een ingewikkelde zaak. Het ligt voor de hand dat de N-VA als grootste partij van Vlaanderen gaat onderhandelen met de socialisten. Maar de tegenstellingen zijn groot.

Scherven

"In de ogen van de N-VA zijn de socialisten potverteerders die ervoor hebben gezorgd dat het land maar niet vooruit komt", zegt correspondent Paul Sneijder. "De Wever en Elio Di Rupo zijn uitersten, maar ze zijn tot elkaar veroordeeld."

Belangrijke kwestie is de Vlaamse onafhankelijkheid, waarvoor in het bijzonder de N-VA pleit. Ook de andere partijen in het Nederlandstalige deel hebben de afgelopen jaren gepleit voor meer autonomie. Dat sentiment heeft de N-VA gebundeld, zegt Sneijder.

"Alle partijen hebben er iets van proberen te maken, maar dat is niet gelukt. De N-VA pakt nu alle scherven bij elkaar."

Oranje

In Wallonië wordt De Wever gevreesd als de man die het einde van België inluidt. Oud-premier Marc Eyskens denkt dat het niet zover komt. "Vlaanderen kan zich niet afscheiden, want dan verliest het Brussel", zegt de christen-democraat. Bovendien kán het naar zijn mening niet. "België is zo ingewikkeld dat het onsplitsbaar is."

Maar in Vlaanderen leeft de wens naar autonomie sinds gisteren meer dan ooit. "Als we genoeg tijd nemen, is de kans niet onbestaanbaar dat de Vlaamse ploeg op een wereldkampioenschap Oranje verslaat", zegt een lid van de N-VA.

Premierschap

Hoewel de Vlaamse nationalisten sinds gisteren de grootste partij in het parlement zijn, ligt het niet voor de hand dat de N-VA de nieuwe premier levert. In Brussel worden de zetels van de Vlaamse en Waalse socialisten bij elkaar opgeteld en die twee samen zijn nog groter. Daardoor is Di Rupo de belangrijkste gegadigde voor het premierschap. Hij zou de eerste Franstalige premier worden sinds 1974.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl