NOS NieuwsAangepast

Verhagen doet niet mee aan eerste ronde

CDA-fractievoorzitter Verhagen zei na afloop van een gesprek met informateur Rosenthal niet mee te zullen doen aan de eerste ronde onderhandelingen. Hij wil dat eerst de VVD het eens wordt met met de PVV.

"Het is nu van belang om zicht te krijgen of de VVD en de PVV het eens kunnen worden, vóórdat naar derden wordt gekeken", zei Verhagen. Hij herhaalde dat zijn partij nu niet aan zet is.

VVD-leider Rutte denkt dat een coalitie met de PVV "ingewikkelde kanten" heeft, maar "niet onmogelijk" is. Rutte heeft de informateur geadviseerd om eerst een kabinet met VVD, PVV en CDA te onderzoeken. "Dat moet heel serieus worden bekeken".

Zaken doen

PVV-leider Wilders zei gisteren na afloop van zijn gesprek met de informateur dat hij zich constructief heeft opgesteld. Hij hoopt dat CDA-leider Verhagen "zijn bezwaren opzij zet en dat hij ziet dat er met onze partij goed zaken te doen is, en dat ze nergens bang voor hoeven te zijn".

Vandaag gaan de gesprekken met de informateur verder. Dan ontvangt hij opnieuw de fractieleiders Rutte en Wilders, eerst apart, later samen. Morgen zal Rosenthal opnieuw praten met CDA-leider Verhagen.

Steun

Eerder zei SGP-leider Van der Staaij gedoogsteun te willen geven aan een VVD-PVV-CDA-coalitie. Maar gisteren zwakte hij die uitspraak af. "Het is getalsmatig niet nodig", zei Van der Staaij.

Voordat D66-leider Pechtold naar informateur Rosenthal ging deed hij een oproep aan de VVD: "Ik zou iedere VVD-er willen vragen nog eens achter de oren te krabben, niet zozeer om de standpunten van de PVV, maar wel om het mensbeeld dat de heer Wilders de afgelopen 5 jaar heeft neergezet. Dat is er een van geweld en discriminatie van grote groepen mensen". Pechtold en ook GroenLinks-leider Halsema hebben voorkeur voor een Paars-plus-coalitie, met de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Volgens informateur Uri Rosenthal is er sprake van een "ernstige situatie", vanwege de economische crisis en de nieuwe politieke verhoudingen. Dit zei hij op een persconferentie, voor aanvang van de gesprekken met de fractievoorzitters.

Verpulvering

Volgens de VVD-informateur is er sprake van een "verpulvering van het politieke landschap". Nergens in Europa is de grootste partij zo klein als de VVD nu in Nederland.

De koningin heeft in haar opdracht ook gewezen op de "moeilijke situatie waarin het land verkeert". Rosenthal heeft opgezocht wanneer een Nederlands staatshoofd dergelijke woorden in een formatieopdracht heeft geschreven.

Dat was in 1935, 75 jaar geleden, de tijd van het tweede kabinet-Colijn.

Opdracht

Rosenthal kreeg zaterdagochtend de opdracht van de koningin om de mogelijkheid te onderzoeken van een kabinet waarvan de grootste partij (VVD) en de grootste winnaar van de verkiezingen (PVV) deel uitmaken.

Koningin Beatrix wil dat Rosenthal haast maakt en dat wil Rosenthal ook. Het nieuwe kabinet moet voldoende steun hebben in de Eerste Kamer, blijkt uit de woorden van Rosenthal. De PVV zit nu niet in de Eerste Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl