NOS NieuwsAangepast

Uri Rosenthal, een bedreven en gezaghebbend mens

Professor doctor Uri Rosenthal was al informateur in een eerdere fase van de formatie, dus hij weet wat hem te wachten staat.

Rosenthal is één van de belangrijkste vertrouwelingen van VVD-leider Mark Rutte. Hij hielp hem bij het schrijven van een nieuwe beginselverklaring van de de partij én hij steunde Rutte in de afgelopen jaren, toen die herhaaldelijk onder vuur kwam te liggen. Bij de laatste verkiezingscampagne speelde Rosenthal ook een belangrijke rol.

Onder de loep

Rosenthal kent de VVD van haver tot gort. Hij zit sinds 1999 voor de partij in de Eerste Kamer; in 2005 werd hij fractievoorzitter. Hij is ook werkzaam als hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden en bij het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Als voorzitter van het COT nam hij onlangs de rellen in Hoek van Holland onder de loep.

Rosenthal kent de gevoeligheden van de VVD om met linkse partijen, zoals de PvdA en GroenLinks een coalitie te vormen. Hij heeft medio juni al uitvoerig met VVD-leider Rutte, D66-leider Pechtold, Halsema van GroenLinks en Cohen van de PvdA om de tafel gezeten. Rutte zag toen niets in Paars-Plus en Rosenthal weet dus als geen ander waar de pijnpunten liggen.

Loopbaan

Rosenthal, geboren op 19 juli 1945, studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In 1970 begon hij daar zijn universitaire loopbaan als wetenschappelijk medewerker.

In 1978 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in de politieke en sociale wetenschap. Van 1980 en 1987 was hij in de Maasstad hoogleraar politicologie en bestuurskunde.

De functie van hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, bekleedt hij sinds 1987.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl