NOS NieuwsAangepast

Veel politie op straat in Teheran

In Teheran en andere Iraanse steden is een grote politiemacht op de been om onlusten te voorkomen. Het is vandaag een jaar geleden dat de Iraanse president Ahmadinejad werd herkozen.

Zijn herverkiezing leidde tot massale betogingen in Iran, waarbij tientallen doden vielen en duizenden mensen werden opgepakt. De oppositie betichtte Ahmadinejad van verkiezingsfraude.

'Stil protest'

Ondanks dat de oppositie een 'stil protest' aankondigde zonder toespraken, heeft de Iraanse regering gedreigd vandaag opnieuw hard op te treden.

De belangrijkste oppositieleiders, Mehdi Karroubi en Mir Hossein Mousavi, hebben op het laatste moment demonstraties afgeblazen, omdat ze niet verantwoordelijk willen zijn voor eventuele slachtoffers. Wel hebben ze de leiders van hun land opgeroepen het volk meer vrijheid te geven.

"Wat telt zijn de stem van de mensen en vrije verkiezingen", stelde Karroubi. Ze hekelden onder meer het in de gevangenis zetten van politieke tegenstanders en het censureren van de media.

Uit Iran kwamen zaterdagmorgen geen berichten over betogingen. Volgens getuigen zijn ordetroepen zeer nadrukkelijk aanwezig in Teheran en andere grote steden in Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl