NOS NieuwsAangepast

Vlaams nationalisten: wij zijn geen PVV

De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), een nationalistische Vlaamse partij, voelt zich niet verwant met de PVV. "Wij hebben niets met de PVV", zegt Jan Jambon, de fractieleider van de N-VA in het Belgische parlement.

"Vlaams nationalisme betekent geen uitsluiting", stelt Jambon. "Wij willen ook een streng immigratiebeleid, maar we zijn een inclusieve partij, de PVV een exclusieve. Iedereen is hier welkom, zolang men zich aanpast aan de gewoonten van dit land."

Zondag zal in België een nieuw parlement worden gekozen. De N-VA is omstreden, maar stevent net als de PVV af op een grote verkiezingswinst. Volgens de laatste peilingen kan de N-VA zelfs de grootste partij van Vlaanderen worden.

Verdampen

De N-VA streeft naar een onafhankelijk Vlaanderen en stuit daarbij op felle kritiek van de andere partijen. Vooral Franstalige partijen zien lijsttrekker Bart De Wever als de paria van België.

"We willen meer macht voor Vlaanderen en voor Europa. België zal dan als vanzelf verdampen", aldus Jambon.

Hij deed zijn uitspraken in het wekelijkse NOS-programma Europa Praat, dat dit keer in het teken stond van de Belgische verkiezingen van aanstaande zondag. Ook oud-minister Kathleen Van Brempt (socialistische partij SP.A) en Dirk Sterckx (liberale partij Open-VLD) zaten aan tafel.

Bezuinigingen

De Vlamingen zien nog meer verschillen met Nederland. Anders dan in Nederland speelt de economische crisis en mogelijke besparingsmaatregelen nauwelijks een rol in de campagne. "Bij Nederlanders gaan de ogen gretig verder open als het woord 'bezuinigen' wordt genoemd", stelt de liberaal Dirk Steckx. "In België is dat veel minder het geval, al is het voor onze partij wel het belangrijkste thema."

De Belgische campagne wordt gedomineerd door de zogenaamde communautaire problemen over de taalgrens en de splitsing van het tweetalige kiesdistrict Brussel – Halle - Vilvoorde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl