NOS NieuwsAangepast

Kranten woest over 'Berlusconi-wet'

Italiaanse kranten protesteren tegen een nieuwe wet die de Senaat gisteren heeft aangenomen. Door de wet wordt het strafbaar om te publiceren uit verhoren door de politie.

Volgens premier Berlusconi is de wet nodig om de privacy van verdachten te beschermen, maar critici zeggen dat de persvrijheid wordt aangetast.

De linkse krant La Repubblica is vandaag uit protest verschenen met een blanco voorpagina. Er staat slechts een 'post-it' op met de tekst "De nieuwe wet ontneemt burgers het recht geïnformeerd te worden".

De Corriere della Sera noemt de invoering van de wet "een zwarte dag" voor rechtvaardigheid. L'Unita, de krant van de grootste oppositiepartij van het land, gaf de kop weer in het lettertype dat gebruikelijk was ten tijde van de fascistische dictator Benito Mussolini.

Beroep

De oppositie in Italië zegt dat de wet alleen bedoeld is om het onderzoek naar corruptie van Berlusconi te traineren. De oppositie wil tegen de wet in beroep gaan bij het constitutionele hof.

Binnen de wet kunnen politieverhoren slechts gebruikt worden in de media als journalisten kunnen aantonen dat een misdaad daadwerkelijk is begaan. Een panel van drie rechters moet het gebruik goedkeuren.

Uitgevers die de wet schenden, kunnen een boete krijgen die kan oplopen tot 450.000 euro. Journalisten riskeren een gevangenisstraf van drie jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl