NOS NieuwsAangepast

Trichet: euro blijft krachtig

Door economieredacteur Tamara Awwad

De euro is nog altijd een krachtige en stabiele munteenheid. Dat wilde de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet vandaag nog maar even benadrukken. "De euro is een erg betrouwbare munt", meldde hij na afloop van een bestuursvergadering van de centrale bank.

Bovendien heeft de euro een 'uitzonderlijke reputatie' bij het behouden van zijn waarde. Trichet noemt deze prijsstabiliteit een groot voordeel voor investeerders.

Bij de vergadering heeft de ECB besloten zijn rentetarief ongemoeid te laten. Voorlopig kunnen de eurolanden dus blijven lenen tegen een rentetarief van één procent.

Cruciaal

Trichet is verder positief over de oprichting van het Europese noodfonds om noodlijdende eurolanden tegemoet te komen.

De eurolanden en het IMF staan daarbij garant voor 750 miljard euro. Wel vindt hij dat de landen in de eurozone structureel moeten hervormen om de Europese economie te bevorderen. Ook is het naar zijn mening cruciaal dat Europese overheidstekorten en staatsschulden worden teruggedrongen.

Een meevaller is dat de ECB dit jaar een grotere economische groei in de eurolanden verwacht. De eurolanden kunnen rekening houden met een gemiddelde groei van één procent. In maart ging de bank nog uit van 0,8 procent.

Inflatie

De ramingen voor 2011 zijn wel naar beneden bijgesteld. Nu rekent de ECB op een gemiddelde groei van 1,2 procent. Dat is 0,3 procent minder dan eerder werd verwacht. Ook zal de inflatie iets hoger uitvallen dan eerder is voorspeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl