NOS NieuwsAangepast

Sociale partners: zorgen over regeerbaarheid

Werkgevers en vakbonden maken zich zorgen over de regeerbaarheid van Nederland. "De kiezers hebben het niet gemakkelijk gemaakt", zegt voorzitter Agnes Jongerius van de FNV.

Bekijk hier de verkiezingsuitslag

Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes is "totaal verbijsterd". Hij wijst erop dat de grootste partij maar zo'n twintig procent van de stemmen heeft. "Dat is voor de economische maatregelen die noodzakelijk zijn een nare uitslag."

Schaduw

Volgens Jongerius heeft Nederland niet massaal voor "grote en kille bezuinigingen" gekozen. "Het slechtste dat je kunt doen is het prille economische herstel in gevaar brengen." Ook Wientjes waarschuwt tegen het "kapot bezuinigen" van de economie, maar zegt wel dat er zware ombuigingen moeten komen.

De werkgeversvoorman doet een beroep op de politieke partijen om over hun schaduw heen te springen. Het lijkt hem goed dat Rutte en Cohen als vertegenwoordigers van twee grote stabiele partijen met elkaar zaken gaan doen.

AOW

Jongerius vindt dat Rutte "aan zet" is, maar kan zich voorstellen dat VVD en PvdA samen aan de slag gaan. Ze vindt dat de toekomstige coalitie zich gelukkig moet prijzen dat de sociale partners het eens zijn geworden over de verhoging van de AOW-leeftijd. Ook Wientjes zegt dat de nieuwe regering daar voordeel uit moet halen en door het plan over te nemen. "Wees niet zo dom om naast de problemen die er toch al zijn er nog een probleem bij te halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl