NOS NieuwsAangepast

Nederland naar de stembus

Nederland ging vandaag naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. De stembureaus waren open tussen half zeven vanochtend en negen uur vanavond.

Ruim twaalf miljoen kiesgerechtigden konden hun stem uitbrengen. Alleen op Schiphol konden kiezers al eerder stemmen, vanaf vijf uur vanochtend. Op stations kon ook een stem worden uitgebracht. De NS had op 45 stations een stemlokaal neergezet.

Lees ook het verkiezingsblog over het verloop van de dag.

De uitslagen zijn live te volgen op Nederland 1 en Politiek 24 en via nos.nl.

Gevuld

In sommige stembureaus ontstonden er problemen met volle stembussen. De stembiljetten zijn zo groot dat de bussen al snel tot de rand toe gevuld waren. Onder meer in de Zeeuwse plaatsen Sluis en Bruinisse, het Gelderse Renkum en Heerlen in Limburg ontstonden daardoor problemen.

Lees hier meer over de volle stembussen.

Potlood

Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart moet er naast de stempas een identiteitsbewijs getoond worden om te mogen stemmen. Omdat geen gebruik wordt gemaakt van stemcomputers en met het rode potlood wordt gestemd, worden de eerste uitslagen pas laat vanavond verwacht.

Twaalf inspecteurs van de OVSE hebben gecontroleerd of de verkiezingen ordentelijk zijn verlopen. Vier jaar geleden gebeurde dat ook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl