NOS NieuwsAangepast

Afghanistanoorlog nu langstdurende militaire conflict VS

De oorlog in Afghanistan is het langst lopende militaire conflict in de Amerikaanse geschiedenis. De oorlog duurt nu langer dan dan de oorlog tegen Vietnam.

De laatste Amerikaanse militairen keerden in 1975 na de 103e maand van gevechten terug uit Vietnam. In Afghanistan is inmiddels de 104e gevechtsmaand in gegegaan. President Obama escaleerde de oorlog na het vertrek van zijn voorganger, president Bush. Obama stuurde in december 30.000 extra militairen naar Afghanistan. Bush begon de oorlog in Afghanistan in reactie op de aanslagen van 9/11.

Golf van Tonkin

De Afghanistanoorlog heeft tot nu toe zo'n duizend dodelijke Amerikaanse slachtoffers gekost. In de oorlog tegen Vietnam vielen 58.000 Amerikaanse en honderdduizenden Vietnamese en Cambodjaanse doden.

De Vietnamoorlog begon na provocaties door de CIA-operatie 34A. Die liepen in 1964 uit op het misverstand dat een Amerikaans schip was aangevallen in de Golf van Tonkin. Het incident werd in Washington aangegrepen om het Congres - met succes - te overtuigen om toestemming te geven de oorlog te beginnen.

Soviet-Unie

Afghanistan kent een lange geschiedenis van conflicten. Voordat Amerika Afghanistan binnenviel, was het land lange tijd bezet door de Soviet-Unie. Dat werd in 1988 verdreven uit Afghanistan door strijders van de moedjahedien, die werden gesteund met Amerikaans geld en wapens. Een van de moedjahedienstrijders was Osama bin Laden.

Volgens Russische oud-generaals die in die oorlog hebben gediend, kunnen de buitenlandse troepen die nu de dienst uitmaken in het land niet meer doen dan het verdedigen van hun eigen gebied. Ook in Amerika is kritiek. Ongeveer de helft van de Amerikanen is van mening dat de lasten van de oorlog in Afghanistan niet opwegen tegen de baten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl