Paarlberg in beroep tegen 4,5 jaar cel

Jan-Dirk Paarlberg en zijn raadsvrouw arriveren bij de rechtbank in Haarlem»
Jan-Dirk Paarlberg en zijn raadsvrouw arriveren bij de rechtbank in Haarlem ANP

De rechtbank in Haarlem heeft vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg veroordeeld tot 4,5 jaar cel wegens het witwassen van miljoenen euro's voor Willem Holleeder, oplichting en fraude.

De straf is opmerkelijk, omdat het Openbaar Ministerie vorige maand een gevangenisstraf van vier jaar tegen de zakenman eiste. Paarlberg gaat in beroep tegen het vonnis.

Volgens advocate Bénédicte Ficq is haar cliënt het op alle fronten zo goed als oneens met de uitspraak. Paarlberg is "redelijk geschokt" door de uitspraak. Hij mag zijn hoger beroep in vrijheid afwachten.

Verklaringen

Het gaat om een bedrag van 17 miljoen euro dat Willem Holleeder heeft afgeperst van Willem Endstra, de vastgoedmagnaat die in 2004 werd geliquideerd. Voor zijn dood legde Endstra verschillende verklaringen af over de afpersing.

Endstra zei onder meer dat hij 17 miljoen euro had overgemaakt op rekeningen van Paarlberg in Nederland en Zwitserland. Maar volgens Paarlberg was dat geld onderdeel van afspraken die hij met Endstra had over de ontvlechting van hun samenwerking. Die uitleg geloofden de rechters niet.

De betalingen die Endstra aan Paarlberg heeft gedaan, moeten volgens de rechters worden gezien als betalingen aan Holleeder. "Hij moet kennis hebben gehad van het afgedwongen karakter van de betalingen."

Geraffineerd

Dat de straf voor Paarlberg hoger uitvalt dan de eis van het OM, komt onder meer doordat de rechtbank - in tegenstelling tot het OM - niet bewezen acht dat Paarlberg onder druk is gezet door Holleeder.

Ook weegt het voor de rechtbank zwaar mee dat Paarlberg heel geraffineerd te werk ging. Hij pleegde de misdrijven over een langere periode en wist dat het om afgeperst geld van Endstra ging.

Eigenlijk wilde de rechtbank hem 5 jaar cel opleggen, maar omdat Paarlberg veel negatieve publiciteit over zich heen heeft gekregen, is de straf met een half jaar verlaagd.

Hij is daardoor zowel zakelijk als persoonlijk beschadigd, menen de rechters. Zij verwachten dat hij daar in de toekomst nog veel last van zal hebben.

De vastgoedhandelaar bezit onder meer panden in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam en aan de Lijnbaan in Rotterdam. Zijn vermogen wordt geschat op 250 miljoen euro.

Deel deze pagina

Video

  • video Jan-Dirk Paarlberg: schakel tussen onder- en bovenwereld Hij was de onmisbare schakel tussen de onderwereld en de bovenwereld, zei de rechter vanochtend. De zakenman... Jan-Dirk Paarlberg is veroordeeld tot viereneenhalf jaar gevangenisstraf. Volgens de rechter heeft hij 17 miljoen euro witgewassen voor Willem Holleeder.
  • video Tanja Braun over de 4,5 jaar gevangenisstraf voor Paarlberg Jan-Dirk Paarlberg is door de rechter in Haarlem veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor het witwassen van... crimineel geld en valsheid in geschrifte. Het gaat om 17 miljoen euro, die Holleeder heeft afgeperst van Willem Endstra, de vastgoed-ondernemer die in 2004 werd vermoord. Tanja Braun was vanochtend bij de rechtbank in Haarlem
  • video Advocaat van Paarlberg: aannames zijn verbijsterend Bénédicte Ficq, advocate van Jan-Dirk Paarlberg vindt de aannames van het gerecht, dat er een link is... tussen haar cliënt en Willem Holleeder verbijsterend

Audio

  • Hoogleraar Nelen over veroordeling Paarlberg Opnieuw een veroordeling van iemand uit de vastgoedwereld. Jan-Dirk Paarlberg moet voor viereneenhalf jaar de cel in. Hij heeft 17... miljoen euro witgewassen. Hans Nelen, hoogleraar criminologie aan de Universiteit van Maastricht.
  • Paarlberg krijgt zwaardere straf dan OM eiste Jan-Dirk Paarlberg moet 4,5 jaar de cel in. De zakenman is schuldig bevonden aan het witwassen van 17 miljoen euro. Dat bedrag... heeft Willem Holleeder afgeperst van Willem Endstra. Merlijn Stoffels volgde de zaak.
  • Paarlberg veroordeeld voor witwassen, oplichting en fraude De zakenman Jan-Dirk Paarlberg is veroordeeld tot viereneenhalf jaar gevangenisstraf. Volgens de rechter heeft hij 17 miljoen euro... witgewassen voor Willem Holleeder; geld dat was afgesperst van de in 2004 geliquideerde Willem Endstra. Paarlberg is ook gestraft voor oplichting en fraude. Een verslag van Merlijn Stoffels.

Video en Audio

Meer video en audio