NOS NieuwsAangepast

Rutte: herstelbeleid kabinet Balkenende mislukt

VVD-leider Rutte verwijt CDA-leider Balkenende dat het crisisbeleid is mislukt. Dat zei hij in het tv-debat bij EénVandaag.

"U liet de PvdA alle ruimte voor het economisch beleid, dat is desastreus verlopen", zei Rutte. "Waarom zouden mensen het CDA moeten geloven? Als die partij geleid wordt door een minister-president die verantwoordelijk is voor het volstrekt mislukte herstelbeleid van de afgelopen 3 jaar?"

Balkenende ontkende dat en wees op de werktijdverkorting, de hulp aan de banken en verbeteringen in de infrastuctuur. Hij wil "evenwichtig ombuigen". Hij herhaalde dat de VVD "kil saneert" en dat de PvdA de zaken teveel vooruitschuift.

Kiss of death

Zowel Balkenende als PvdA-leider Cohen verweet Rutte dat de voorstellen van de VVD tot een hogere werkloosheid zouden hebben geleid. Cohen zei dat Rutte aan de wereldcrisis voorbijging. Dat Cohen het opnam voor Balkenende noemde Rutte een "kiss of death in de richting van het CDA".

Cohen bestreed de beschuldiging van Balkenende dat de PvdA niet wil hervormen en noemde onder meer de AOW, de hypotheekrenteaftrek en de kilometerheffing.

SP-leider Roemer zei dat de economie net zo moet worden behandeld als jonge plantjes: "die moet je water geven en de VVD komt met een grote snoeischaar", zei Roemer.

Kogelvrij vest

In het debat kwam het opnieuw tot felle aanvallen tussen PvdA-leider Cohen en PVV-voorman Wilders. Volgens Wilders buigt Cohen voor de islam. Hij vindt dat Cohen als burgemeester niet heeft gekozen voor de slachtoffers, maar voor de daders en dat dat een gevaar is voor de rechtsstaat.

"Als u dat ook in Nederland doet, brengt u het land aan de rand van de afgrond", zei Wilders.

Hij zei dat Cohen de islam net zo behandelt als alle andere godsdiensten. "Maar hoe kan het dan dat ik bij ieder publiek optreden een kogelvrijvest aan heb en u niet", zei Wilders. Hij zei dat mensen die kritiek durven te hebben op de islam of vermoord worden of doodsbedreigingen krijgen.

Cohen zei dat hij het een schande vindt dat Wilders zo'n vest aanmoet, "maar het gaat mij te ver om alle moslims over één kam te scheren", zei hij.

Volgens Cohen slaat Wilders de plank mis door net te doen alsof de islam een verwerpelijke godsdienst is, terwijl veel moslims gewoon een goed leven willen leiden. Cohen noemde het onjuist als iemand wel een kerk mag oprichten en geen moskee en als iemand wel de bijbel mag lezen en niet de koran. Dat schuurt aan tegen de rechtsstaat, zei de PvdA-leider.

Oproep

GroenLinks-leider Halsema heeft andere partijen opgeroepen de afspraken tussen werkgevers en werknemers over de AOW op te nemen in het regeerakkoord. Ze noemde de afspraken van vrijdag "een historisch akkoord en het meest sociale voorstel in jaren".

VVD-leider Rutte reageerde sceptisch op de oproep. Hij heeft veel kritische vragen. PvdA-voorman Cohen was wat enthousiaster: "het belang dat werkgevers en werknemers tot overeenstemming zijn gekomen, moet niet worden onderschat", zei hij.

De SP en de PVV zien niets in de oproep. De partijleiders Roemer en Wilders vinden dat de AOW-leeftijd 65 moet blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl